17 nov. 2023 | 06:30

România, ”o fermă” de companii care dau lovitura în Europa. Cum am ajuns să avem 60 de giganți în top 500

ACTUALITATE
România, ”o fermă” de companii care dau lovitura în Europa. Cum am ajuns să avem 60 de giganți în top 500

Conform datelor agregate de firma de consultanță Coface, România deține nu mai puțin de 60 de jucători economici în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est. Astfel, țara noastră se află pe poziția a treia în top, după Polonia și Cehia.

Cifra de afaceri a companiilor românești a crescut cu 44,1% până la 112,2 miliarde de euro, în ce profitul net a crescut cu nu mai puțin de 142,5%, depășind cu entuziasm toate celelalte țări de la acest nivel.

În ceea ce privește domeniile cu care poți să dai lovitura pe meleaguri mioritice, mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice și industria farmaceutică reprezintă cel mai mare sector, cu cea mai mare pondere în ceea ce privește cifra de afaceri generată, aproximativ 32%. Urmează utilitățile și serviciile publice, precum și comerțul nespecializat, cu o pondere în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%.

Citește și: Domeniul în care s-a intrat masiv în faliment, din cauza pandemiei: se pare că n-au avut nicio șansă

Cele mai puternice companii din Europa Centrală și de Est

Pentru a ajunge la o concluzie clară și relevantă în urma acestui studiu, Top 500 ECE al Coface, ajuns la a 15-a ediție, ia în calcul o sumedenie de factori, precum numărul de angajați, cadrul în care companiile operează, sectoarele de activitate, piețele, dar și evaluările de credit. În orice caz, performanța companiilor analizate se ”traduce” ulterior într-o oglindă a tendințelor economice din fiecare piață.

„Mediul macroeconomic și costurile ridicate au oferit un teren fertil pentru creșterea cifrei de afaceri. Rezultatele clasamentului celor mai mari companii din regiune confirmă această tendință”, adaugă Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală și de Est, încercând să atragă atenția asupra imaginii pozitive a studiului.

Cifra de afaceri totală a celor 500 de companii a crescut cu 39,8%, până la 1,1 trilioane de euro. Profitul net agregat a crescut cu +46,5% la 54.745 milioane. În plus, cele 500 de companii au angajat 2,3 milioane de oameni (+3,5% față de anul precedent – 2021).

Citește și: România, țara firmelor eșuate: insolvențele trădează impactul economic al pandemiei

Companiile care fac legea în regiune: PKN Orlen, RWE și MOL

Ocupanta primei poziții în clasament se menține, PKN Orlen. Aceasta și-a consolidat poziția de lider cu o creștere de 111% a cifrei de afaceri, după un salt de 52% în 2021 față de 2021. RWE din Cehia ocupă poziția a doua în top, iar Mol Ungaria este pe 3. O altă companie maghiară, MVM Energetika este pe patru. Skoda Auto la nivelul Europei Centrale și de Est este pa poziția a cincea. Retailerul Jeronimo Martins Polska (poziția a 6-a) și compania poloneză de energie PGE (a 7-a) și-au păstrat pozițiile în fruntea clasamentului, conform Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele