16 nov. 2023 | 08:37

Cresc salariile la bugetari, din nou. Unde trebuie să lucrezi ca să te bucuri de o leafă umflată

ACTUALITATE
Cresc salariile la bugetari, din nou. Unde trebuie să lucrezi ca să te bucuri de o leafă umflată

În contextul deficitului bugetar fabulos, unul care a dus la o explozie a taxelor și impozitelor din România și o lovitură dureroasă pentru mediul antreprenorial autohton, autoritățile române au plafonat angajările și salariile în rândul bugetarilor. Aceasta este teorie. În practică, e al doilea set de majorări salariale din această săptămână pentru angajații la stat.

La doar câteva zile după ce am obținut confirmarea că salariile angajaților de la Ministerul de Finanțe, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% de luna trecută printr-o hibă legislativă cu dedicație pentru ministrul Marcel Boloș, vorbim din nou de privilegii pentru bugetari. De această dată, veniturile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor crește brusc. Proiectul a fost adoptat, iar acum merge la președintele țării pentru promulgare.

Citește și: Au crescut salariile cu 23% într-o lună, la stat. Cine sunt bugetarii care au profitat de ”o gaură” legislativă

Cresc salariile la bugetari, din nou

Majorarea salarială pentru oamenii de la CNAS se realizează printr-o modificare legislativă adusă Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Proiectul de lege proaspăt adoptat de Parlament poate fi găsit la această adresă.

Cel mai important aspect din legea actualizată și modul prin care vor sări multe venituri ale angajaților din domeniu ține de faptul că salariul și celelalte drepturi ale personalului CNAS și al caselor de asigurări se vor stabili la nivelul maxim de salarizare aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. În același document, se stabilește că nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului „este cel aflat în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi”, conform Avocatnet.ro.

Citește și: Ar trebui să aducă bani la buget, dar va lăsa românii fără furnizori de energie. Detaliul ”ascuns” în măsurile de austeritate ale Guvernului

Din acest moment, creșterea salariilor nu se mai face prin lege, ci la nivel ”local”

Conform noilor actualizări legislative, asimilarea funcțiilor și salariilor angajaților CNAS, dar și stabilirea noului nivel de salarizare se va face exclusiv prin ordin al președintelui Casei, în limita bugetului aprobat prin legea bugetului de stat. Acest lucru era imposibil în trecut.

Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în statele de funcţii ale aparatului de lucru al Guvernului şi pentru care asimilarea nu se poate realiza, stabilirea salariilor de bază se va face prin asimilarea acestora cu cel al altor funcţii existente la nivelul CNAS şi al caselor de asigurări de sănătate pentru care s-a realizat asimilarea, pe baza unor criterii obligatorii, ce urmează să fie aprobate prin ordinul amintit mai sus.

Ca o notă de subsol importantă, pentru funcțiile din cadrul CNAS și caselor de asigurări de sănătate care au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și pentru care rezultă procente diferite de majorare salarială, stabilirea nivelului de salarizare se va face prin acordarea, pentru toate funcțiile, a celui mai mare procent rezultat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele