16 nov. 2023 | 08:08

Noua lege a pensiilor scoate românii în stradă. Cine pierde jumătate din pensie, cu siguranță nu sunt ”specialii”

ACTUALITATE
Noua lege a pensiilor scoate românii în stradă. Cine pierde jumătate din pensie, cu siguranță nu sunt ”specialii”

La scurt timp după ce noua lege a pensiilor a trecut de senat, o lege ce pare să fie doar ”lapte și miere” pentru majoritatea pensionarilor, au început să iasă la iveală și hibele documentului. Minusuri care se reflectă în scăderi fabuloase de pensii pentru unii români.

Astăzi va avea loc un protest al minerilor din Valea Jiului. Pretextul este noua lege a pensiilor care îi lovește foarte grav la buzunare. Protestele vor avea loc la sediul celor patru mine din regiune, dar și la termocentrala Paroșeni. Evenimentul va avea loc începând cu 12:45 și pleacă de la faptul că ortacii ar trebui să suporte venituri diminuate cu 45% pe perioada pensiei.

Citește și: Populismul din majorarea pensiilor, un ”tsunami financiar”. Cum vor suferi românii, avertismentul Casei de Pensii

Noua lege a pensiilor, o lovitură majoră pentru mineri

O analiză a efectelor legii pensiei pe minerii din Valea Jiului a fost făcută de Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele. Pornind de la realitatea minerilor care s-au pensionat deja, el a dat exemple clare vizavi de scăderea veniturilor de care vor avea parte ceilalți ortaci.

De exemplu, un miner cu 25 de ani vechime, care iese astăzi la pensie, va primi în jur de 8.500 de lei. Din momentul în care va intra în vigoare noua legislație, suma se va diminua dramatic, până la aproximativ 4.800 de lei.

„Sunt nemulţumiri justificate şi adevărate. Este o demagogie să spui că elimini inechităţile, iar un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală – cu 25 de ani vechime, să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner să aibă 4.800 de lei. Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poţi crea asemenea discrepanţe”, a precizat liderul sindical de la Complexul Energetic Valea Jiului într-o declaraţie pentru Agerpres.

Citește și: S-a votat legea pensiilor, vine la pachet cu majorări de taxe și impozite. Ce trebuie să știe pensionarii, dar mediul de afaceri

Acesta este doar începutul problemelor pentru viitorii pensionari

Tot în rândul minerilor, este o problemă majoră legată de creșterea vârstei de pensionare. Majorarea ignoră faptul că minele din Valea Jiului se află în închidere, chiar și dacă procesul se va finaliza în 2032. În plus, mai ales în cazul femeilor, creștere vârstei de pensionare ignoră condițiile grele în care acestea își desfășoară activitatea în domeniul mineritului.

„Avem colege care încarcă cărbunele în maşini, manipulează cărbunele. Nu se poate să scoţi mentenanţa şi asimilatele (serviciile asimilate – n.red.) din unităţile miniere, pentru că acelea erau condiţii de suprafaţă.

Părerea mea este că cei care au lucrat la lege ori au fost rău intenţionaţi, ori rupţi de orice realitate în ceea ce priveşte condiţiile de muncă din unităţile miniere”, a afirmat liderul sindical din Valea Jiului.

Este important de reținut că Darius Câmpean a fost prezent la dezbaterile din Comisia de Muncă din Senat, a propus schimbarea unor prevederi, dar acestea au ajuns să fie respinse în Parlament.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele