13 nov. 2023 | 06:00

Se schimbă legea pentru studenții din România, nu se mai face școală ca înainte. Așa te angajezi mai devreme

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru studenții din România, nu se mai face școală ca înainte. Așa te angajezi mai devreme

La fel cum mulți români refuză să intre în piața muncii până la adânci bătrâneți, foarte mulți ajung să se angajeze din vremea studenției, fie pentru a-și plăti facultate, fie pentru a supraviețui într-un oraș străin. În orice caz, o nouă lege este menită să faciliteze acest lucru.

Dacă ai făcut facultate la stat, indiferent dacă ai urmat cursuri cu taxă sau ”la buget”, îți aduci cu siguranță aminte haosul din spatele modului în care erau distribuite cursurile, câteva dimineața, câteva la prânz, unele seara târziu. Era ca și cum cineva s-a dat peste cap să nu mai poți face nimic în afară de școală în fiecare zi, cu atât mai puțin să lucrezi, dacă vroiai să și termini facultatea.

Citește și: Statul nu mai dă burse școlare oricui: banii depind și de părinți, trebuie să existe un comportament exemplar

Se schimbă legea învățământului superior în România

La inițiativa studenților români care au făcut și un protest în acest sens, se va introduce în facultăți o limită de ore maxime pentru cursurile de la facultate. Acestea nu mai pot să depășească opt ore pe zi. Logica este de a facilita angajarea celor care vor să muncească, pentru a le permite acestora să aibă un program predictibil atât la școală, cât și la locul de muncă, chiar și dacă aleg să lucreze cu jumătate de normă. Repet, nu este vorba de faptul că studenții merg 8 ore la școală pe zi, ci de faptul că ”ferestrele” de câteva ore de peste zi ajung să facă imposibilă angajarea.

Proiectul de modificare a legii învățământului superior poate fi văzut la această adresă și conform expunerii de motive din introducere, totul a plecat de la protestul studenților unei universități din Iași care a limitat promovabilitatea doar la persoanele care au o prezență de peste 70% din cursuri, în contextul în care, nu de puține ori, acestea se întind pe parcursul a zece ore pe zi. Astfel, angajarea devine imposibilă și, desigur, plata taxelor de către cei care nu sunt la buget.

Citește și: Burse universitare 2023 – 2024 – câți bani primesc studenții în noul an universitar. Care sunt criteriile de acordare

Ce spune legea, ce se schimbă pentru studenți

Noua propunere legislativă va schimba Legea 199/2023 pentru ca studenții să nu poată fi obligați să participe la cursuri pe o perioadă mai mare de 8 ore pe zi. În plus, impune faptul că neparticiparea la ore care exced intervalul de mai sus nu poate fi considerată absență și, cu atât mai puțin, nu poate fi folosită ca argument în limitarea participării studenților la examene.

„Studenții au dreptul de a refuza să participe la procesul educațional mai mult de opt ore pe zi, reprezentând perioada cuprinsă între momentul la care începe primul curs, laborator sau seminar din ziua respectivă și până la momentul la care se încheie ultimul, exceptând cazurile de pregătire practică„, se arată în document, conform Avocatnet.ro. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele