11 nov. 2023 | 10:00

Ieși mai repede la pensie cu până la trei ani. Schimbarea mai puțin cunoscută din noua lege a pensiilor

ACTUALITATE
Ieși mai repede la pensie cu până la trei ani. Schimbarea mai puțin cunoscută din noua lege a pensiilor

Legea pensiilor 2024 care urmează să-și facă efectele simțite în piață de la începutul anului viitor va schimba mai multe orânduieli în rândul viitorilor și actualilor pensionari. Cea mai dezbătută dintre ele vizează creșterea vârstei de pensionare la femei până la 65 de ani, dar doamnele vor avea în continuare posibilitatea să se pensioneze anticipat fără niciun fel de sancțiuni financiare.

Mamele din România care se apropie de vârsta pensionării, în conformitate cu noua lege a pensiilor, se vor putea pensiona mai devreme cu până la 3 ani, în funcție de numărul copiilor din casă pe care i-au crescut. Este important de reținut că legea în forma propusă nu face distincție între o mamă care și-a născut copiii și una care și-a adoptat. Important este să-i fi crescut până la vârsta de 16 ani pentru a se bucura de beneficiile detaliate mai jos.

Citește și: Mesajul de la Casa de Pensii pentru toți românii despre vârsta de pensionare. Când se egalează și ne vom pensiona toți la 65 de ani

Legea Pensiilor vine cu noi excepții la vârsta de pensionare

Conform proiectului de lege a pensiilor care urmează să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial înainte de finele acestei luni, mamele din România vor putea ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii pe care i-au crescut.

Inițiativa venită din partea Ministerului Muncii vizează sistemul public de pensii, iar micșorarea vârstei de pensionare este desprinsă din articolul 51 al legii, după cum urmează.

”Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel: un copil îți reduce vârsta standard de pensionare cu 6 luni, la doi copii beneficiezi în minus de un an, la trei copii valoarea crește la un an și șase luni, la patru copii, vorbim de 2 ani. În cazul a cinci copii, reducerea vârstei de pensionare se realizează cu 2 ani și jumătate. La șase ani este vorba de trei ani în minus, iar de la șapte copii în sus, valoarea este limitată la 3 ani și jumătate.”

Citește și: Majorarea pensiilor cu 40%, în medie, confirmată de Guvern. De când primesc pensionarii mai mulți bani în România

PNL și reducerea vârstei de pensionare la mamele românce

„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a explicat Nicolae Ciucă pe acest subiect în cadrul dezbaterilor.

În teorie, ideea nu este complet nouă, dar va fi extinsă și la femeile care au crescut timp de minim 14 ani copii adoptați. Documentul integrat aflat momentan în dezbatere publică se poate găsi la această adresă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele