02 nov. 2023 | 15:56

Plantele ar putea crește pe Lună. Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie

ACTUALITATE
Plantele ar putea crește pe Lună. Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie

Două noi studii sugerează că plantele nu doar că pot supraviețui la gravitație redusă, cum ar fi cea de pe Lună, ci chiar ar putea prefera situația.

În momentul în care Chang’e 4 a aterizat pe Lună în ianuarie 2019, a transportat cu sine o încărcătură care ar putea dicta viitorul explorării spațiale: semințe a patru specii de plante pe care a încercat să le crească pe suprafața lunară.

Vezi și: Agricultură pe Lună: ce-o să mâncăm acolo, după ce colonizăm planeta

Ce concluzii au fost extrase din experiemente

Germinarea unei singure semințe de bumbac a atras atenția la acea vreme, însă creșterea plantelor presupune mai mult decât simpla răsărire.

Dacă culturile cultivate pe Lună sunt mai puțin productive sau mai fragile decât cele de pe Pământ, acest lucru ar putea reprezenta o problemă majoră.

Au trecut mai bine de patru ani de atunci, dar acum au fost publicate rezultate importante ale experimentului, care sugerează că, în ciuda tuturor obstacolelor de a stabili colonii pe Lună și Marte, cultivarea hranei ar putea să nu fie o problemă.

Gravitația este cea mai importantă parte a acestei întrebări. Până la urmă, dacă se dovedește că radiațiile solare ale Soarelui, nefiltrate de o atmosferă, afectează plantele, putem găsi întotdeauna modalități de a acoperi suprafețele cu domuri .

Modificarea forței gravitaționale pe care frunzele și tulpinile o experimentează ar fi o provocare mai mare.

Cu toate acestea, se pare că acest lucru nu va fi necesar. De fapt, gravitația redusă ar putea ajuta să compenseze unele dintre celelalte dificultăți.

Vezi și: Singurul bărbat care ar deține Luna și 7 planete. A păcălit vedete să le vândă teren pe satelitul natural al Terrei

Cum ajută gravitația, de fapt

Primele rezultate ale comparării plantelor de pe suprafața lunară cu cele de pe Pământ au fost publicate de un echipa de la Universitatea Chongqing în iunie, iar acum sunt disponibile și pentru publicul larg.

„Am descoperit că gravitația redusă de 1/6 g a Lunii accelerează germinarea semințelor”, au anunțat cercetătorii în una dintre lucrările lor.

Cel mai mare pericol cu care s-a confruntat puținul răsad de pe Lună a fost noaptea lungă, cu temperaturile în interiorul compartimentului lunar au scăzut la -52°C. În mod uimitor, răsadul lunar era încă verde și drept când a venit dimineața.

Răsadul lunar a supraviețuit și în timpul celei de-a doua zile lunare, deși creșterea sa s-a oprit, ceea ce cercetătorii o atribuie epuizării oxigenului din compartiment.

Cercetătorii bănuiesc că gravitația redusă a declanșat o rezistență la îngheț.

Vezi și: Luna va fi a roboților: sistemul conceput să lucreze pentru oameni

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele