02 nov. 2023 | 14:55

Cum s-ar fi format Pământul și Luna, de fapt. Tragedia care a dus, până la urmă, la lucruri bune

ACTUALITATE
Cum s-ar fi format Pământul și Luna, de fapt. Tragedia care a dus, până la urmă, la lucruri bune

Luna s-a format în urma unei coliziuni catastrofale între proto-Pământ (Gaia) și un obiect de dimensiuni comparabile cu Marte, pe care îl numim Theia.

Această coliziune a avut loc acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, dar efectele ei se resimt și în prezent. Și nu doar pe Lună, ci și în structurile îngropate adânc în mantaua Pământului.

Vezi și: Cercetătorii înaintează o teorie captivantă care explică formarea Lunii și a Pământului

Ce concluzie au extras oamenii de știință

Scenariul clasic presupune că Gaia a fost afectată de impact, dar nu dramatic, în timp ce cea mai mare parte din Theia a fost aruncată în spațiu în jurul viitoarei planete Pământ, ajungând în cele din urmă să se transforme în Lună.

Dacă acesta ar fi fost cazul, Pământul și Luna ar avea compoziții chimice diferite. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat.

Noi simulări sugerează modul în care Theia a afectat planeta noastră, cu caracteristici aparte care au supraviețuit până în ziua de astăzi.

Simularea utilizează o tehnică numită Meshless Finite Mass (MFM). MFM este foarte precisă la modelarea turbulenței și amestecării materialelor.

Aplicată coliziunii cu Theia, aceasta dezvăluie că amestecarea dintre lumea primordială ar putea fi mult mai extinsă decât se credea anterior.

„Studiile anterioare au acordat o importanță excesivă structurii discului de detritus (precursorul Lunii) și au ignorat impactul gigantic al coliziunii asupra Pământului timpuriu”, a declarat profesorul Deng Hongping, de la Observatorul Astronomic din Shanghai.

Simulările arată că mantalele superioară și inferioară au avut compoziții și stări diferite după coliziune.

Vezi și: Ipoteză intrigantă: s-ar putea să știm, în sfârșit, cum s-a format Pământul

Cercetările ajută la înțelegerea întregului Sistem Solar

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au propus acest scenariu pentru a explica LLVPs. Faptul că diferite simulări și scenarii converg către această idee este foarte interesant, dar este nevoie de mai multe informații pentru concluzii precise.

„Prin analiza precisă a unei game mai largi de mostre de rocă, combinate cu modele mai rafinate ale impactului gigant și ale evoluției Pământului, putem deduce compoziția materialului și dinamica orbitală a Pământului primordial, Gaia și Theia.

Acest lucru ne permite să restrângem întreaga istorie a formării Sistemului Solar interior”, a explicat autorul principal, Dr. Qian Yuan, de la California Institute of Technology.

„Această cercetare oferă chiar inspirație pentru înțelegerea formării și habitabilității exoplanetelor dincolo de Sistemul Solar”, a adăugat Deng.

Vezi și: Descoperirea care face lumină în istoria formării Pământului

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele