03 nov. 2023 | 07:00

Lovitura momentului pentru băncile din România, direct de la Guvern. Cele mici vor dispărea, pare inevitabil

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru băncile din România, direct de la Guvern. Cele mici vor dispărea, pare inevitabil

În speranța de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat și de a acoperi deficitul bugetar pe spatele antreprenorilor și muncitorilor români, autoritățile de la București au adus mai multe modificări în ultimele săptămâni Codului Fiscal din România.

Cea mai importantă modificare pe care mulți ar trece-o foarte ușor cu vederea ține de taxa pe cifra de afaceri a băncilor. Deși nimeni nu le plânge de milă băncilor din România, foarte mulți români sunt dependenți de relația cu ele pentru credite și depozite de orice fel. Din păcate, noua taxă s-ar putea ca în curând să le facă viața foarte dificilă oamenilor de rând, pe lângă faptul că ar putea duce la desființarea unor instituții bancare mai mici de pe meleaguri mioritice.

Citește și: Taxele și impozitele pe 2024, mărite iar din pix în decembrie? Moș Crăciun are sacul plin de datorii pentru români

Cum vor suferi băncile, dar românii, după taxa pe cifra de afaceri

Indiferent dacă vorbim de creditarea pe termen mediu și lung sau de depozitele populației, nu va trece mult timp până când impactul noilor măsuri fiscale se va resimți în piață. Pe margine acestui subiect și-a exprimat opinia avizată și Deniela Iliescu, membru al Consiliului de Administrație al Patria Bank.

„Taxa pe cifra de afaceri a băncilor (“Taxa CA”) a fost stabilită la nivelul de 2% pentru anii 2024 şi 2025 şi 1% începând cu anul 2026, aplicându-se la cifra de afaceri a băncilor, cu o formulă specifică de calcul. Patria Bank a efectuat o analiză de impact pe baza situaţiilor financiare anuale pentru anul 2022 ale băncilor din Romania, aşa cum au fost ele publicate de acestea.

Analiza relevă impactul semnificativ diferit la nivelul băncilor, în funcţie de mărimea lor, analizată în baza cotei de piaţă (calculată ca Total active bancă / Total active ale sistemului bancar), pe intervalele: bănci mari (cu cota de piaţă peste 5%), bănci medii (cu cota de piaţă între 1% şi 5%) şi bănci mici (cu cota de piaţă sub 1%). O concluzie importantă a acestei analize este că Legea are un impact negativ major asupra profitabilităţii băncilor mici. În funcţie de dimensiunea băncii, impactul Taxei CA poate deveni unul de magnitudine semnificativă”, arată Daniela Iliescu, într-un articol pentru o publicaţie a Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România (AAFBR).

Citește și: Patronii nu mai fac angajări, îți închid ușa în nas: iată primele efecte ale modificării Codului fiscal

Taxa pe cifra de afaceri va băga bănci românești în faliment

După cum a atras atenția mai sus, nu toate băncile din România joacă în aceeași ligă, au același profit net. Din păcate, taxa pe cifra de afaceri nu are nicio legătură cu profitul și, conform calculelor realizate de Patria Bank, există un risc semnificativ ca, din profit, unele bănci să plătească noua taxă la stat între 5% și 60%. Astfel, se îngroapă profitabilitatea și performanța unora dintre bănci.

Dacă în medie pentru băncile mari Taxa CA implică o reducere cu 6,8% a profitului net anual, pentru băncile medii aceasta pierdere creşte de peste 2,5 ori, ajungând la 17%, iar pentru băncile mici Taxa CA aduce în medie o reducere de profit de 44%, aproape înjumătăţind profitul acestora, conform Economedia.

„Toate elementele prezentate în analiza de mai sus constituie argumente pentru o legiferare diferenţiată a Taxei CA în funcţie de dimensiunea băncilor, pentru a încuraja un mediu concurenţial sănătos şi a stimula în continuare activitatea de creditare a băncilor în vederea susţinerii creşterii economice şi implicit creşterii gradului de intermediere financiară (calculate ca raport Total Credite/Total PIB) la nivel naţional, aflat oricum la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană la final de 2022: 25,8% în România faţă de 42,8%-55,6% în Polonia, Bulgaria, Cehia şi 88,8% în Uniunea Europeană.

În forma actuală, Taxa CA penalizează în mod nejustificat băncile mici, în cea mai mare măsură, şi băncile medii, într-o anumită măsură, în comparaţie cu băncile mari, afectând accesul la produse bancare al unor segmente de clienţi importante pentru România, ca de exemplu microîntreprinderile.

Astfel, considerăm că o abordare modificată, în sensul eliminării Taxei pe Cifra de Afaceri sau reducerii ei semnificative pentru băncile mici, cu o cotă de piaţă de sub 1% în funcţie de Total Active, ar fi una benefică în vederea diminuării impactului negativ semnificativ pe care nivelul de 2% l-ar avea asupra intermedierii financiare în Romania şi al nivelului activităţii de creditare în perioada de aplicare”, a concluzionat Daniela Iliescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele