Parlamentul a votat „Orașul de 15 minute” în România. Ce înseamnă, ce vei avea de câștigat ca orășean
Ai mai auzit până acum de proiectul intitulat „Orașul de 15 minute” în România? Ei bine, este vorba despre o inițiativă legislativă ce tocmai a primit undă verde de la Senat.
Concret, imediat după ce și deputații vor adopta proiectul, vom putea vorbi despre intrarea în vigoare a acestei noi legi deosebit de importante pentru mediul urban în general.
Decizia momentului vine din Parlament
Concret, noua inițiativă prevede facilitatea deplasării cetățenilor din orașele României către punctele-cheie de destinație pe care le au. De exemplu, se consideră de către specialiștii în urbanism și dezvoltare că ar fi ideal ca în decurs de 15 minute să putem ajunge, de exemplu, la școală, serviciu, să facem piața sau să ne consulte un medic.
Practic, e vorba despre instituirea unor politici care să facă viața mai ușoară în marile orașe care adesea sunt foarte aglomerate și a căror traversare îți pune frecvent nervii și răbdarea la grea încercare.
Citește și Harta sărăciei din România: să te ferească Dumnezeu să locuiești în aceste județe, se face foamea
De asemenea, ecologia nu este exclusă din noile politici. Din contră. În cadrul proiectului se menționează foarte clar faptul că orașul trebuie să fie cât mai verde și sustenabil, acesta este un criteriu esențial pentru dezvoltarea orașelor în viitor.
Ce înseamnă, de fapt, un oraș de 15 minute
O definiție mai concretă ne oferă însuși edilul general al Capitalei, Nicușor Dan. Iată cum vede oficialul de la București punerea în aplicare a unui plan care să transforme un oraș într-unul de 15 minute pentru cetățenii săi și vizitatori, desigur.
„Adică conceptul de oraș de 15 minute îți dă posibilitatea să nu ieși din cartierul tău, dacă vrei, dar nu înseamnă niciodată că îți restricționează posibilitatea să te duci în alt cartier. Orașul de 15 minute este un concept care vrea să-i ajute pe cetățeni ca aceștia să nu fie obligați să facă drumuri inutile și să piardă timp. Dar asta nu înseamnă că vine cineva și le pune un gard ca să nu se ducă în alt cartier vecin”, a explicat Nicușor Dan.