26 oct. 2023 | 14:06

Cum te-ar putea afecta o escaladare a războiului Israel-Hamas. Avertismentul economiștilor

ACTUALITATE
Cum te-ar putea afecta o escaladare a războiului Israel-Hamas. Avertismentul economiștilor

Economiștii au avertizat că orice posibilă escaladare a războiului Israel-Hamas ar reprezenta un risc major pentru economia mondială, afectând astfel fiecare persoană în parte.

Ce consecințe globale ar putea avea escaladarea războiului Israel-Hamas

Conform economiștilor citați de CNBC, orice escaladare a războiului dintre Israel și organizația teroristă Hamas ar putea avea drept consecințe creşterea preţurilor energiei şi perturbarea rutelor comerciale cheie.

„Orice conflict din Orientul Mijlociu trimite cutremure în întreaga economie mondială, deoarece regiunea este în primul rând, un furnizor foarte important de energie şi în al doilea rând… este calea de transport maritim cheie pentru comerţul global”, a declarat directorul pentru Orientul Mijlociu şi Africa la Economist Intelligence Unit, Pat Thaker.

De asemenea, specialista a explicat că majorarea prețurilor petrolului și impactul asupra economiei globale vor fi direct proporţionale cu cât de limitat din punct de vedere geografic devine acest conflict.

Ea a precizat că piața petrolului deja este strânsă din cauza reducerilor de producţie ale OPEC+, organizaţie ce este dominată de Arabia Saudită.

„Pentru economiile care sunt deja în recesiune sau care se îndreaptă către recesiune, noi creşteri de dobânzi ale Fed şi BCE le-ar putea împinge în prăpastie.

Orice extindere a războiului în Peninsula Sinai şi regiunea Suez creşte riscurile unui atac asupra comerţului cu energie şi non-energie care are loc prin Canalul Suez şi care reprezintă aproape 15% din comerţul global, aproape 45% din petrolul brut, 9% din tancurile cu produse rafinate şi, de asemenea, 8% din tancurile de GNL care tranzitează pe această rută.

Sufoci aceste puncte şi creezi perturbări majore nu doar preţului petrolului, ci şi întregului lanţ de aprovizionare al lumii pentru energie şi alte bunuri.”, a mai declarat Thaker.

La cât ar putea ajunge prețul petrolului

În „scenariul extrem” al unei escaladări regionale, prețul petrolului Brent ar putea ajunge la peste 100 de dolari pe baril, pentru o perioadă susţinută, ceea ce „înseamnă o inflaţie globală mai mare, o creştere economică mai slabă” şi „condiţii aproape de recesiune”.

Totodată, strategii de la banca elvețiană J. Safra Sarasin au atras atenția asupra faptului că producţia de petrol din Iran, al optulea mare producător mondial de ţiţei, ar fi în pericol în cazul unei escaladări a conflictului, mai ales dacă Teheranul este supus din nou unei înăspriri a sancţiunilor SUA.

Aceștia estimează că ar putea fi astfel eliminați până la un milion de barili pe zi din producţia globală de țiței.

„În plus, o creştere a incertitudinii cu privire la livrările din Arabia Saudită ar putea duce cu uşurinţă la creşterea preţurilor în aceeaşi măsură în care au făcut-o ca răspuns la invazia Ucrainei din 2022.

Pe atunci preţurile petrolului au crescut cu 30% în doar două săptămâni, stabilindu-se la aproximativ 15% peste nivelurile anterioare războiului”, a spus Wolf von Rotberg, analist la J. Safra Sarasin, conform CNBC.