26 oct. 2023 | 11:16

O nouă disciplină în școlile din România. Ce ar putea învăța elevii suplimentar

ACTUALITATE
O nouă disciplină în școlile din România. Ce ar putea învăța elevii suplimentar

O nouă disciplină ar putea fi predată în școlile din România, după ce o senatoare liberală a făcut o propunere în acest sens. Pentru a argumenta necesitatea acestei materii suplimentare în programul elevilor, politiciana a citat date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ce disciplină nouă ar putea fi predată în școlile din țară

Propunerea a fost făcută de senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc și se referă la predarea unor ore de nutriție în școlile din țară.

Senatoarea susține că acestea sunt necesare, în contextul în care raportul OMS a arătat că 58% dintre adulții români sunt supraponderali, în timp ce aproximativ 25% dintre copiii din țară se confruntă cu aceeași problemă.

Nicoleta Pauliuc a precizat că deși există deja unele inițiative în școlile din țară, cum ar fi cursurile opționale de „Educație pentru Sănătate” și „Educație Ecologică și pentru Protecția Mediului”, accesul elevilor la astfel de programe este limitat.

Accesul minorilor la băuturile energizante, interzis

De asemenea, Nicolae Pauliuc a inițiat un proiect referitor la interzicerea băuturilor energizante pentru minori. Proiectul de lege prevede restricționarea comercializării acestora în proximitatea școlilor.

„Vorbim aici de interzicerea consumului de băuturi energizante de către copiii noştri de până în vârsta de 18 ani, de interzicerea comercializării lor la o distanţă de cel puţin un km faţă de şcoli şi interzicerea publicităţii în online a acestor categorii de băuturi”, a spus Pauliuc.

Senatoarea a subliniat că familia are un rol important în educarea copiilor cu privire la nutriția corectă, rol pe care îl împarte cu școala. Politiciana a pledat pentru formarea cadrelor didactice pentru a preda educație nutrițională și pentru creșterea accesului elevilor la astfel de programe.

„Reamintesc declaraţia recentă a doamnei Ligia Deca, ministrul Educaţiei, care a spus, la începutul acestei luni, că sub 10% dintre elevi studiază Educaţia pentru sănătate, din cauză că nu avem profesori care s-o predea.

Mi se pare un demers crucial pentru şcoala românească să asigure formarea cadrelor didactice pentru a preda această materie, în care copiii află şi despre ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă”, a mai spus senatoarea.