26 oct. 2023 | 11:26

Cum lovesc măsurile fiscale în buzunarul românilor. Siguranța alimentării cu electricitate și gaze naturale, în pericol

ACTUALITATE
Cum lovesc măsurile fiscale în buzunarul românilor. Siguranța alimentării cu electricitate și gaze naturale, în pericol

O nouă ordonanță de urgență cu măsuri fiscale va avea o serie de consecințe potențial dezastruoase pentru români în prag de sezonul rece. Avertismentul pe marginea acestui subiect vine de la Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Măsura legislativă aflată momentan în stadiu de propunere va pune în pericol plata schemelor de compensare a clienților de energie electrică și gaze naturale, amânarea sau întârzierea plătților către furnizori. Conform Federației, un astfel de gest riscă să ducă la un blocaj pe întregul lanț energetic, prin incapacitarea achiziției de energie și a plăților pe întregul lanț, de la producător, transportator, la distribuitor și bugetul de stat.

Citește și: Industria românească, victima scumpirilor la energie. Ce caută patronii în 2023

Ordonanța de Urgență care s-ar putea să ne lase fără curent și gaz

Noul proiect legislativ comunicat la începutul săptămânii de către ministrul de Finanțe, cel puțin pe hârtie, are ca scop limitarea cheltuielilor bugetare. În practică, va destabiliza grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaze naturale a gospodăriilor și companiilor într-o perioadă în care vine frigul, conform ACUE.

De partea furnizorilor, aceștia și-au îndeplinit obligațiile rezultate din reglementări, au aplicat prețul plafonat la energie și au prefinanțat ”din buzunar” diferența de cost. Rămâne doar ca autoritățile să își respecte partea lor de obligație la care s-au angajat prin propriile reglementări, să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienților.

Citește și: Se schimbă legea prosumatorilor din România. Ce vei putea face cu surplusul de energie generat de panourile solare

Care este soluția să nu riscăm un blackout sau faliment răsunător în industrie

Punctual, Federația ACUE a solicitat Guvernului eliminarea articolului XIV care limitează plata schemelor de compensare din proiectul de OUG menționat și a solicitat o discuție de urgență pentru identificare unor soluții care să nu pericliteze alimentarea cu energie electrică și gaze naturale în prag de iarnă.

“Prin articolul propus, Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preț la clientul final. Banii necesari sunt promiși de stat clienților de energie pentru acoperirea diferenței de preț, între prețul real și cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiți ca intermediari pentru prefinanțarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susține plafoanele de preț, statul trebuie să găsească soluții alternative. Furnizorii și-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuție reală, cu factorii de decizie relevanți. Apreciem înțelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic și Social și deschiderea la dialog a reprezentanților Ministerului Energiei.”, a declarat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.

Dincolo de posibilitatea de a destabiliza capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie, ACUE mai atrage atenția asupra faptului că măsura este ilegală, încalcă legea națională și reglementările europene.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele