România, țara în care media 1,59 îți aduce bursă de merit. Oglinda terifiantă a nivelului educației de la noi
În România anului 2023, se află în plată în învățământ mai multe tipuri de burse. Acestea sunt menite să încurajeze performanța școlară, iar cea mai comună dintre ele este bursa de merit în valoare de 450 de lei.
Cu toate acestea, modul în care se stabilesc beneficiarii este atât de defectuos încât ajung să se acorde și elevilor cu media 1,59, una cu care nu ai nicio șansă nici măcar să treci clasa, cu atât mai puțin să faci performanță. Ca referință, s-a ajuns aici pentru că bursele de merit nu se alocă pe bază de medie, ci, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar, ajung la primii 30% dintre elevii unei clase în funcție de media obținută de aceștia.
Citește și: Ce notă trebuie să ai ca să obții bursă de merit în 2023. Anunțul făcut de Ministerul Educației
Repetent și cu bursă de merit, paradoxul educației românești
Situația cel puțin ciudată a burselor de merit cu medii sub cinci a fost raportată la Sibiu de publicația Turnul Sfatului. Patru elevi se află în această situație, dintre care unul are media 1,59. Deși vorbim de performanțe școlare cel puțin îngrijorătoare, dacă nu jalnice, doar în județul Sibiu se acordă în acest an școlar un număr de 26.615 burse.
Elevul cu media 1,59 care se bucură de bursă de merit pentru că se încadrează în cei mai buni 30% elevi din clasă este elev în clasa a IX-a în cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Teclu din Copșa Mică, la profil de învățământ profesional. Următoarea medie infimă care se reflectă într-o bursă de merit ajunge la un elev cu media 1,85 tot din clasa a IX-a la învățământ profesional, dar la Mediaș, în cadrul Liceului Tehnologic Automecanica.
Citește și: Câți bani primesc elevii din bursa de merit, de fapt. Situația burselor de excelență
Reacția directorilor, grăitoare pentru realitatea din școala românească
Profesoara Lucia Berger este directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copșa Mică și, din această funcție, a refuzat să comenteze situația. La fel și prof. Ana Cristina Bocioancă, cea care conduce Liceul Tehnologic „Mediensis” din Mediaș. „Nu am niciun fel de comentariu. Aplicăm legea, ce comentariu să am?”, a spus directoarea.
Un pic mai realist este primarul din Copșa Mică, Daniel – Tudor Mihalache. Acesta din urmă a insistat pe faptul că vorbim de o performanță care reflectă foarte bine situația zilelor noastre. „Păi, cred că se potrivește vremurilor noastre. Poți să faci orice și cu media 1,50. Eventual să schimbe titlul bursei să se cheme bursă de sprijin sau primii 30%, și nu bursă de merit. Este clar că dacă există o lege, ea trebuie aplicată, dar titlul acelei burse nu mai este de merit”, a declarat primarul.