24 oct. 2023 | 16:53

Ultima șansă pentru Simona Halep. Ce a cerut sportiva la TAS

SPORT
Ultima șansă pentru Simona Halep. Ce a cerut sportiva la TAS

Simona Halep a fost depistată pozitiv și a fost acuzată de dopaj și nereguli în pașaportul biologic. Sportiva a fost suspendată, dar a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv pentru a contesta decizia. Ce a cerut prin avocații ei.

A făcut apel la TAS

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open 2022, iar la sfârșitul lunii iunie a fost audiată la tribunalul independent Sport Resolutions, de la Londra. Fostul lider mondial a fost suspendat patru ani și la mai bine de o lună după aflarea verdictului a făcut apel la TAS, în speranța că se va putea întoarce pe teren mai devreme de 6 octombrie 2026.

Reprezentanții legali ai Simonei Halep îl au în frunte pe Howard Jacobs, un avocat din Los Angeles care a reprezentat câteva dintre cele mai mari nume din sport în acuzațiile anti-doping. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) va avea termen de o lună să emită un răspuns. Apoi, instanța va fixa o dată pentru audieri în lunile următoare.

Ce a solicitat Simona Halep la TAS

În așteptarea unui verdict favorabil, Simona Halep se antrenează intens, dar fără să știe dacă și când ar putea reveni în competiții. Potrivit tribunalului de la Lausanne, sportiva din Constanța cere ca decizia ITIA să fie anulată şi suspendarea primită ”să fie redusă”.

”Procedurile TAS au început. În concordanţă cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părţile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului. Apoi, panelul va dispune direcţii procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri.

Citește și: Gestul care arată că Simona Halep se pregătește să revină pe terenul de tenis. Cum și-a anunțat fanii că nu renunță – VIDEO

După audiere, panelul va delibera şi va emite o decizie de arbitraj care va cuprinde hotărârea sa în acest caz şi motivarea ei. În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei. Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în termen de 30 de zile”, a precizat TAS.

Potrivit americanilor de la The Athletic, este posibil ca Simona Halep să afle data audierii până la finalul lunii noiembrie.

Dovezile care au dus la suspendarea Simonei Halep

ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Simona Halep a primit două suspendări de câte patru ani, care au fost contopite. Una este pentru prezența substanței interzise Roxadustat în sângele său, în urma unui test anti-doping, și a doua pentru neguli din pașaportul biologic (ABP).

Citește și: Concluzia teribilă a omului care verifica la ANAD medicamentele pe care le-a luat Simona Halep. Unde a greșit jucătoarea

Fostul lider mondial a acumulat câștiguri totale de 40.203.437 de dolari. Fostul număr 1 în clasamentul WTA a câștigat 24 de trofee, dintre care două de Grand Slam, unul la Roland Garros și unul la Wimbledon.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele