Cat de interesante vor deveni HDTV-urile, in curand?
HDTV-urile cu dimensiuni generoase si panouri spectaculoase au furat cele mai multe laude la CES anul acesta, si pe buna dreptate. 3D-ul inca beneficieaza de imbunatatiri si va avea in 2012 un numar mai mare ca niciodata de exponenti, insa parca nu a mai fost in centrul atentiei, cum se intampla anul trecut, de exemplu.
Unele dintre cele mai interesante tehnologii, care au facut valuri la evenimentele de la inceputul anului in ceea ce priveste viitorul TV-urilor, pe de o parte vin cu mici dezavataje, pe de alta parte vin cu beneficii majore. Practic, desi tehnologiile prezentate sunt extrem de scumpe si necesita mult continut care nu exista pentru ca avantajele sa fie evidente, functioneaza ca o fereastra pentru a vedea ce ne rezerva viitorul.
Febra OLED
Daca judecam doar dupa initialele care dau numele tehnologiilor, am zice ca LED si OLED ar avea multe in comun. In realitate, este vorba de fapt de tehnologii de panouri total diferite, mai ales cand vine vorba de TV-uri. Un panou clasic retro iluminat cu LED foloseste diode emitatoare de lumina (LED – Light Emitting Diode) pentru a lumina un panou LCD din spate sau din margini – EDGE LED.
In cazul TV-urilor cu OLED (Organic Light Emitting Diode) insa, sursa de iluminare si panoul sunt unul si acelasi lucru, context in care nu mai este necesar stratul de retro iluminare. In practica, caracteristicile utilizarii tehnologiei OLED deschid calea unor TV-uri extrem de subtiri, mult mai eficiente energetic, cu panouri ce pot afisa culori extrem de vii, negru extrem de inchis, un contrast incredibil de la pixel la pixel, toate la un loc reflectandu-se intr-o imagine spectaculoasa.
La CES, TV-urile OLED de la Samsung si LG cu dimensiuni de 55 inci, impreuna cu TV-uri prototip de la SONY cu panouri Crystal LED – o tehnologie similara OLED, au spart gura targului. Cel mai subtire, TV-ul de la LG, avea doar 4 milimetri si o greutate de 7,48 kilograme. Din pacate, desi TV-urile OLED de la Samsung si LG sunt planificate sa iasa pe piata pana la sfarsitul acestui an, au toate sansele sa vina cu niste preturi incredibile – se vehiculeaza momentan sume intre 8000 si 10.000$.
TV-uri controlate prin gesturi si voce
Gesturile facute cu mana si comenzile vocale vor inlocui in curand telecomenzile. LG, de exemplu, are deja pe piata TV-uri care folosesc o telecomanda gen Wii-mote, acesta din urma fiind un dispozitiv sensibil la miscare. Exista deja proiecte cu telecomenzi care integreaza microfoane pentru control vocal.
De partea celalta a baricadei, Samsung a integrat suportul pentru gesturi si comenzi vocale direct in televizoare. Momentand in stadiu de proiect, solutia de la Samsung ofera utilizatorilor posibilitatea sa schimbe posturile, sa modifice volumul, plus alte cateva functii, folosind doar gesturi din mana si comenzi vocale. In plus, o camera de inalta definitie integrata in marginea panoului introduce in ecuatie functii de recunoastere faciala. Datorita unui astfel de sistem, dupa ce v-ati autentificat cu propria fata, puteti beneficia de meniuri personalizate, control parental sau acces la conturi personale de retele sociale fara a apasa pe prea multe butoane sau poate chiar nici unul.
Compania Nuance, specializata in aplicatii software de recunoastere a vocii, a anuntat deja Dragon TV – o aplicatie ce adauga unui numar foarte mare de TV-uri, decodoare, playere stand alone si telecomenzi posibilitatea controlului prin comenzi vocale. Vor reusi oare toate aceste metode alternative de input sa inlocuiasca metoda clasica a telecomenzii cu butoane? Ramane sa vedem anul acesta raspunsul la aceasta intrebare.
2012 ar trebui sa fie anul in care vom vedea pe piata primele TV-uri cu control vocal si prin gesturi, in parte si din cauza faptului ca majoritatea televizoarelor noi vin conectate la internet si ar necesita o tastatura pentru un control eficient.
Rezolutii incredibile sau Super High Definition
Vreti sa vedeti fiecare pistrui, fiecare por, fiecare detaliu care da de gol o operatie estetica pe fetele actorilor? Nu sunteti multumiti de calitatatea unei imagini Full HD? Daca raspunsul este da, veti avea ocazia in curand sa va potoliti setea de ultra high defintion.
LG a demonstrat deja TV-uri cu rezolutie 4K care afiseaza nu mai putin de 8 milioane de pixeli la o rezolutie de 3840 x 2160 – de 4 ori mai mult decat un TV Full HD actual. Samsung, Sharp si Toshiba au aratat, de asemenea, TV-uri cu abilitati 4K. Sharp a fost chiar un pic mai original prezentand la mai multe targuri un display de 85 inci 8K – a carui rezolutie era egala cu 7680 x 4320, de 16 ori mai mult decat un panoul Full HD 1080p.
In demo-uri, aceste TV-uri au afisat imagini vizibil mai impresionante si detalii mult mai fine decat HDTV-uri clasice Full HD, chiar si atunci cand mareau artificial rezolutia unui clip 1080p de pe un Blu-ray player – procedeu intitulat upscalling sau upconverting.
In orice caz, o astfel de tehnologie nu pate fi apreciata cum se cuvine decat de la distante mici, realitate care in practica ii limiteaza considerabil utilitatea intr-o sufragerie obisnuita. De la distanta, TV-urile 4K si 8K afiseaza imagini doar un pic mai fine decat cele ale unui TV Full HD. Pe langa asta extrem de putin continut la rezolutie 4K si 8K este disponibil pentru astfel de televizoare avangardiste.
Pe termen scurt, cel mai evident scenariu de utilizare al unor TV-uri 4K sau 8K va fi limitat la pub-uri sportive sau statii publicitare si de informare. In definitiv astfel de panouri pot afisa 4 semnale Full HD simultan la rezolutie nativa – o abilitate cu care nu se vor putea lauda foarte multe TV-uri prea curand.