Cutremurele pe Marte, un mister pentru oamenii de știință. Planeta Roșie nu are plăci tectonice active
Sursa unui cutremur uriaș de pe Marte s-a dovedit a fi o surpriză destul de mare pentru oamenii de știință de la NASA.
Cutremurul, detectat în data de 4 mai 2022 de dispozitivul de aterizare InSight al NASA și înregistrat la o magnitudine de 4,7 grade, a fost rezultatul activității tectonice colosale din scoarța marțiană, potrivit unei echipe internaționale condusă de fizicianul planetar Benjamin Fernando de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Descoperirea NASA este neașteptată
Acest lucru este neașteptat, deoarece Marte nu are plăci tectonice. Celălalt candidat principal pentru sursa cutremurului, un impact de meteorit gigant, s-a dovedit, la rândul său, neplauzibil.
„Încă credem că Marte nu are activitate tectonică a plăcilor astăzi, așa că acest eveniment a fost probabil cauzat de eliberarea de stres în crusta planetei”, explică Fernando.
„Acest stres este rezultatul a miliarde de ani de evoluție, inclusiv răcirea și micșorarea diferitelor părți ale planetei la ritmuri diferite”, a mai spus omul de știință.
InSight a petrecut patru ani pe Marte monitorizând interiorul.
Vezi și: Cum s-a înregistrat primul cutremur de pe Marte și la ce ajută asta
InSight nu mai este operațional, în momentul de față
În acest timp, a detectat sute de cutremure și da, unele dintre ele au fost absolut rezultatul unor roci spațiale care s-au izbit de suprafața lui Marte.
Alte cutremure au fost legate de activitatea magmatică, dezvăluind că planeta roșie nu este chiar atât de moartă în interior pe cât s-a crezut.
Datele seismice păreau similare cu evenimentele de impact identificate anterior, așa că cercetătorii au coordonat un efort internațional uriaș, recrutând agenții spațiale globale cu sateliți care orbitează Marte.
Din păcate, InSight nu mai este operațional pentru a cerceta mai departe, deși datele pe care le-a colectat deja le vor oferi oamenilor de știință material la care să se gândească pentru anii următori, iar misiunile și cercetările viitoare pe Marte ar putea ajuta să răspundă la unele dintre întrebările pe care le ridică această nouă descoperire.
Vezi și: Cutremur pe Marte. A fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în afara Pământului