17 oct. 2023 | 15:54

Amendă de 1.120.000 de euro pentru Zoom, dată de Rusia. Cum explică Moscova sancțiunea

ACTUALITATE
Amendă de 1.120.000 de euro pentru Zoom, dată de Rusia. Cum explică Moscova sancțiunea

Un tribunal din Rusia a decis să sancționeze furnizorul de servicii de videoconferințe Zoom Video Communications cu 115 milioane de ruble, sumă echivalentă cu 1,12 milioane de euro. Instanța și-a motivat hotărârea.

Motivul pentru care Zoom a primit amenda colosală de la Rusia

Sancțiunea vine în contextul în care Rusia a avut, de-a lungul timpului, diverse conflicte cu firmele străine din domeniul tehnologiei privind conţinutul, cenzura, datele şi reprezentarea locală. Tensiunile au devenit mai puternice după ce liderul rus Vladimir Putin a dat startul unui război în Ucraina.

Zoom Video Communications a primit amenda în valoare de 1,18 milioane de dolari, adică 1,12 milioane de euro, pentru că a funcţionat în Rusia fără a deschide un biroul local, conform agenției ruse de presă RIA.

Aceasta l-a citat pe judecătorul Timur Vakhrameyev, potrivit căruia amenda reprezintă 10% din veniturile Zoom în anul 2022 pe piaţa din Rusia.

Amendă după amendă pentru Zoom

Această sancțiune pentru Zoom a fost hotărâtă după ce compania a mai fost amendată, săptămâna trecută, cu 15 milioane de ruble, pentru că nu ar fi stocat datele referitoare la cetăţenii ruşi pe un server din Rusia.

La rândul lor, alte companii, printre care se numără Apple și Google, au primit amenzi uriașe în ultimii ani în Rusia.

În urma declanșării războiului din Ucraina, compania Meta a fost găsită vinovată de „activitate extremistă” în Rusia, compania dezminţind acuzaţiile, iar platformele sale Facebook şi Instagram au fost interzise.

În luna august, Rusia a amendat Google cu trei milioane de ruble, adică aproape 30.000 de euro, pe motiv că nu a șters de pe platforma YouTube „date interzise” ce ar fi detaliat modul de a pătrunde în anumite facilități protejate și „informații false” despre „operațiunea militară specială din Ucraina”, în ciuda faptului că autoritățile ruse i-au cerut acest lucru.

Subsidiara locală a Google din Rusia a dat faliment anul trecut, pentru că, potrivit reprezentanților companiei, măsurile Moscovei împotriva acesteia au făcut imposibilă desfășurarea de afaceri în această țară.

Tot în luna august, au fost amendate și Apple și Wikipedia, prin decizia unei instanței din Rusia, din motive asemănătoare. Compania Wikimedia Foundation, ce deține Wikipedia, a fost sancționată de ai multe ori, dar a refuzat să se conformeze cererilor de a elimina orice fel de informație, conform unui purtător de cuvânt.