Motivul pentru care laptopul tău trebuie să treacă singur prin scaner la aeroport. De ce trebuie să-l separi de alte obiecte
Una dintre regulile pe care trebuie să le respecte cei care călătoresc cu avionul este să pună laptopurile în tăvi separate față de celelalte obiecte, înainte ca acestea să intre în scanerul de la punctul de securitate din aeroport. Motivul este important.
De ce trebuie să îți separi laptopul față de alte obiecte la aeroport
Bateria unui laptop și alte componente mecanice sunt prea dense pentru ca razele X să pătrundă eficient – mai ales dacă sistemul de scanare este vechi, după cum a explicat un specialist, șeful departamentului de aviație de la CQUniversity Australia, Doug Drury.
El a adăugat că „agenții de securitate nu pot folosi imaginea controlată pentru a determina dacă există un risc” în cazul în care în geantă se află un laptop. Această regulă se aplică și în cazul aparatelor foto, al iPad-urilor și al altor dispozitive electrice mari.
„Vor trebui să marcheze geanta pentru o percheziție fizică, ceea ce încetinește totul. Este mai ușor dacă toate dispozitivele sunt scoase de la început.
Un laptop în interiorul unei genți poate ascunde la vedere și alte obiecte care pot fi periculoase. Scanarea separată a acestuia dezvăluie componentele sale interne pe ecran.”, a mai explicat el.
Regulile urmează să se schimbe
Cu toate acestea, nu va trebui să faci acest lucru pentru mult timp, pentru că regulile urmează să se schimbe în curând, în speranța de a face procesul de securitate mai rapid și mai eficient.
Noi scanere avansate au fost introduse în aeroporturile din țări precum Statele Unite ale Americii, Australia și Olanda. În plus, acestea au fost instalate pe Aeroportul London City și pe Aeroportul Internațional Teesside din nordul Angliei.
Noile aparate CT folosesc tehnologia cu raze X pentru a lua o imagine 3D de înaltă rezoluție a bagajelor, permițând evaluatorilor să le vadă din toate unghiurile și să obțină o imagine mai detaliată a conținutului.
În timp ce scanerele de securitate mai vechi produc doar o imagine 2D, City Airport susține că, astfel, are acum cel mai rapid sistem de securitate aeroportuară din Londra.
Întrucât noile camere produc imagini mai detaliate, mai puține bagaje trebuie să fie luate deoparte pentru verificări suplimentare, ceea ce face ca procesul să fie mai rapid pentru toți cei implicați.
Termen limită pentru schimbare în Regatul Unit
Guvernul britanic cere ca toate aeroporturile importante din Regatul Unit să folosească această tehnologie până în iunie 2024, la timp pentru vacanța de vară de anul viitor.
Totodată, dincolo de faptul că pasagerii nu vor mai trebui să scoată nimic din geantă, acestora nu le va mai fi impusă nici o limită de 100 de mililitri pentru lichide, ce acum este de doi litri.
Regula privind lichidele va fi eliminată în majoritatea aeroporturilor din Regatul Unit în 2024, după ce a fost instituită inițial în 2006, conform Daily Mail.
Aceasta a intrat în vigoare după ce poliția metropolitană britanică a zădărnicit un complot terorist de detonare a unor explozibili lichizi la bordul unei serii de zboruri din Marea Britanie cu destinația Statele Unite ale Americii și Canada.
Cu toate acestea, algoritmii de detecție ai noilor scanere sunt capabili să atragă atenția asupra oricăror obiecte dubioase ce ar putea justifica o inspecție suplimentară, cum ar fi explozibilii lichizi, ceea ce înseamnă că regula nu va mai fi necesară.