16 oct. 2023 | 11:20

Când va fi gata autostrada Ploiești – Brașov și se rezolvă haosul de pe DN1. Termenul care îți va ridica părul pe mână

ACTUALITATE
Când va fi gata autostrada Ploiești - Brașov și se rezolvă haosul de pe DN1. Termenul care îți va ridica părul pe mână

Autostrada Ploiești – Brașov are un nou termen de finalizare, deși mulți români și-au pierdut speranța ca va fi finalizată pe parcursul vieții noastre.

Lucrările la autostrada care va lega Brașov de Ploiești ar trebui să înceapă în perioada 2026 – 2027. Estimarea actuală de finalizare a inițiativei din partea Marianei Ioniță, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, este anul 2040. Ca referință, Ioniță a fost anterior director la Compania Națională de Autostrăzi.

Citește și: Ziua în care România a ajuns la 1.000 de kilometri de autostradă. Se întâmplă astăzi, 21 septembrie

Ce se întâmplă cu autostrada Brașov – Ploiești

La momentul de față, autostrada se află în perioada desfășurării studiului de fezabilitate și de realizare a proiectului tehnic. Acesta ar trebui să se finalizeze în nu mai puțin de 5 ani, până în 2026.

,,Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu…de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic.”, a explicat oficialul.

Citește și: Restricții de circulație pe DN1, confirmate oficial. Numai de la București la Brașov să nu circuli, care este explicația

„Aici o să avem un proiect tehnic, deci vom scoate la licitație doar lucrările, fără a mai fi spațiu pentru modificarea proiectului. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de îndată în operă, nemodificate.

Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu. Nu au cum să înceapă lucrările mai devreme de 2027, caietul de sarcini și licitația plus contestațiile la un asemena proiect durează 3-4 ani. Lucrarea în sine durează 5 – 6 ani, dacă ne luăm după cce se întâmplă Autostrada Sibiu – Pitești. Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040″, a spus secretarul de stat la B1 TV.

Traseul final al autostrăzii, finalizat

Merită avut în vedere că CNAIR a avizat în urmă cu puțin timp traseul final al autostrăzii Ploiești – Brașov. Proiectul este estimat la o valoare de 5,5 miliarde de euro, cu mențiunea că va include nu mai puțin de 13 tuneluri cu o lungime totală de 12 kilometri, dar și peste 60 de poduri și pasaje de peste 28 de kilometri lungime. Un număr de 12 noduri rutiere sunt de asemenea incluse.

„Am avizat în CTE – CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploiești-Brașov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian-Râșnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) și 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcția autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA. Autostrada Ploiești – Brașov va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei (Comarnic, Sinaia, Azuga, Predeal, Brașov). Traseul autostrăzii traverseaza 23 de Unități Administrativ Teritoriale“, a anunțat directorul CNAIR, Cristian Pistol, conform Profit.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele