16 oct. 2023 | 10:28

Noul Cod Fiscal, majorarea de taxe și impozite mai durează. Unde s-a agățat ”reforma fiscală” din România

ACTUALITATE
Noul Cod Fiscal, majorarea de taxe și impozite mai durează. Unde s-a agățat ”reforma fiscală” din România

În ultimele luni, au existat dezbateri aprinse pe marginea noului Cod Fiscal asumat de Guvernul de coaliție. Acesta a fost adoptat și ar fi trebuit promulgat de președintele Iohannis înainte de publicarea în Monitorul Oficial. Momentan, se află pe agenda CCR.

La scurt timp după ce Guvernul PSD – PNL a ieșit la interval cu forma finală a noului Cod Fiscal, mai mulți parlamentari din opoziție au depus pe marginea lui o sesizare de neconstituționalitate. Gestul nu înseamnă neapărat că modificările legislative nu se vor mai aplica, dar un lucru este sigur, nu se vor mai aplica momentan. Curtea Constituțională a României va luat decizia finală pe subiect.

Citește și: Soluție salvatoare pentru patronii români care sunt disperați: iată cum îți salvezi afacerea, „programul-minune”

CCR decide noul Cod Fiscal din România

În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege cu reforma fiscală. Cea mai mare parte a lui ar trebui să-și facă simțite efectele în piață începând cu 2024.

Pentru că același proiect se află pe masa Curții Constituționale a României, merită avut în vedere că ședința CCR pe acest subiect este planificată pe 18 octombrie 2023. Un lucru este însă sigur, fără OK-ul Curții, nu va ajunge în Monitorul Oficial și nu-și va face simțite efectele în piață.

Citește și: Patronii nu mai fac angajări, îți închid ușa în nas: iată primele efecte ale modificării Codului fiscal

De ce nu este bun noul Cod Fiscal

Conform sesizării parlamentarilor din opoziție, probleme pe marginea cărora trebuie să se pronunțe CCR sunt, conform Avocatnet.ro, următoarele:

  • modalitatea nepotrivită de adoptare a reformei fiscale (Guvernul a încălcat principiul echilibrului și separării puterilor în stat și, în plus, proiectul nu este unitar, ci vizează mai multe domenii);
  • încălcarea principiului legalității (a fost ignorat termenul legal minim de zece zile pentru consultarea publică a proiectului);
  • încălcarea principiului previzibilității, securității juridice și clarității normelor;
  • încălcarea principiului egalității în drepturi.

După pronunțarea deciziei, există două posibilități. Dacă CCR respinge sesizarea, proiectul va fi promulgat de președintele României și, la câteva zile după, va ajunge în Monitorul Oficial. Un lucru este însă sigur, schimbările fiscale care ar fi trebuit să-și facă simțite efectele pe teritoriul țării de 1 octombrie 2023, nu au nicio șansă să o mai facă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele