13 oct. 2023 | 16:01

Secretul oamenilor centenari dezvăluit de sângele lor. Care este explicația, ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Secretul oamenilor centenari dezvăluit de sângele lor. Care este explicația, ce au descoperit oamenii de știință

Cândva, persoanele care atingeau vârsta de 100 de ani erau o raritate, dar, la ora actuală, ele au devenit aproape o normalitate. De altfel, acestea au devenit grupul cu cea mai rapidă creștere demografică din populația lumii, numărul lor dublându-se la fiecare 10 ani, începând cu 1970. Un studiu recent a arătat că secretul oamenilor centenari se află în sângele lor.

Care este secretul oamenilor centenari

Problema duratei de viață maxime a omului a fost dezbătută încă din antichitate, iar Biblia face, de asemenea, referiri clare la acest lucru. Totuși, înțelegerea mecanismelor prin care unele persoane reușesc să atingă vârsta de 100 de ani nu e un lucru simplu.

Ele presupun o conexiune, o interacțiune complexă între factorii genetici și stilul de viață, ce-și pun amprenta puternic pe durata vieții cuiva.

Citește și: Cele 4 lucruri pe care le poți face pentru a reduce vârsta biologică a corpului tău. Sfaturile unui expert

Un nou studiu, publicat în GeroScience, a arătat că există anumiți biomarkeri comuni, inclusiv nivelurile de colesterol și glucoză, prezenți la toate persoanele ce trăiesc peste 90 de ani.

Nonagenarii și centenarii  au prezentat un interes crescut pentru cercetători în încercarea de descifra misterul longevității acestora. Până acum, studiile s-au concentrat pe grupuri mici, fiind efectuate la o scară mică sau foarte selectată – de exemplu, au fost excluși centenarii care trăiau în căminele de bătrâni.

Ce arată analizele de sânge

Cercetarea a inclus date ale analizelor de sânge de la 44.000 de suedezi care au trecut prin evaluări ale sănătății lor între vârstele de 64-99 de ani.

Informațiile specifice au fost urmărite prin bazele de date suedeze pe o perioadă de până la 35 de ani. Din acest număr, 1.224 – sau 2,7% dintre cei 44.000 – au apucat vârsta de 100 de ani, marea lor majoritate (85%), fiind femei.

„Studiul nostru este cel mai mare făcut până acum  în privința comparării măsurătorilor biomarkerilor persoanelor care au atins vârste impresionante.

Am comparat aceste profiluri bologice ale oamenilor care au depășit 100 de ani și am cercetat legătura dintre aceste profiluri și șansa de a deveni centenar”, a spus Karin Modig, profesor asociat de epidemiologie, la Institutul Karolinska, unul dintre autorii studiului.

Citește și: Secretul ”supervârstnicilor” a fost aflat: care este concluzia cercetătorilor

Ca să afle secretul oamenilor centenari, oamenii de știință au analizat datele despre 12 biomarkeri din sânge ce aveau legătură cu procesele inflamatorii, metabolismul, funcționarea rinichilor și a ficatului, la fel ca potențialele stări de anemie sau subnutriție.

Care este concluzia oamenilor de știință

Biomarkerul folosit pentru analiza proceselor inflamatorii a fost acidul uric, un produs rezidual al organismului cauzat digerarea unor anumite alimente.

De asemenea, cercetătorii au analizat nivelurile de colesterol, glucoză, creatinină, fier, albumină, transaminaze etc, fiecare valoare anormală fiind asociată, în mod normal, cu o anumită afecțiune a organismului.

Rezultatele analizei și comparării datelor au arătat că, per total, persoanele centenare aveau tendința de a avea niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu vârsta de 65 de ani.

De exemplu, foarte puțini dintre ei au prezentat valori de glucoză mai mari de 65 sau de 125, în cazul creatininei, pe vremea în care aveau vârsta de + 60 de ani.

Citește și: Secretele celui mai longeviv om de pe planetă: cum poți ajunge la 128 de ani, obiceiuri pe care ar trebui să le urmeze toți oamenii

Pe de altă parte, 10 dintre cei 12 biomarkeri analizați au prezentat valori asemănătoare la toate persoanele centenare, arătând o conexiune clară între acele valori și șansa de a atinge vârsta de 100 de ani. Acest lucru s-a întâmplat indiferent de sexul persoanelor sau de eventualele lor boli asociate bătrâneții.

Per total, secretul oamenilor centenari se pare că stă în nivelurile scăzute de glucoză, colesterol, creatinină, acid uric și ai biomarkerilor legați de funcționarea ficatului, începând de la vârsta pensionării.  Aceste descoperiri sugerează o potențială legătură între sănătătatea metabolică, alimentație și longevitatea excepțională.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele