A militat pentru drepturile femeilor și pentru egalitate socială când nu o făcea nimeni. Povestea lui Eleanor Roosevelt, cea mai iubită Primă Doamnă a Americii [VIDEO]
Anna Eleanor Roosevelt s-a născut pe 11 octombrie 1884 în Manhattan, New York City, fiind nepoata președintelui american Theodore Roosevelt.
În copilărie, era considerată „rățușca cea urâtă”
În anul 1887, Eleanor se afla împreună cu tatăl, mama și mătușa sa, la bordul navei SS Britannic, care s-a ciocnit cu White Star Liner SS Celtic.
Cu toate acestea, familia a reușit să se urce într-o barcă de salvare și să ajungă în siguranță la New York, dar în urma acestui incident, Eleanor avea să rămână toată viața cu o teamă constantă de apă.
După decesul părinților săi, Eleanor a fost crescută de bunicii săi materni în Tivoli, New York. A dezvăluit mai târziu că în copilărie era timidă, avea nevoie de afecțiune și că se simțea ca „rățușca cea urâtă”.
În vara anului 1902, Eleanor l-a cunoscut pe Franklin Delano Roosevelt în timp ce se afla într-o călătorie cu trenul către New York. Cei doi au început o corespondență secretă și au dezvoltat o relație pasională.
S-au logodit pe 22 noiembrie 1903, dar mama lui Franklin, Sara Ann Delano, s-a opus relației și i-a convins să păstreze logodna secretă timp de un an.
Cei doi s-au căsătorit pe 17 martie 1905, ceremonia lor fiind consemnată pe prima pagină a ziarului New York Times.
La întoarcerea în Statele Unite, Eleanor și Franklin s-au stabilit într-o casă din New York oferită de mama lui Franklin. Cu toate acestea, Eleanor a avut o relație tensionată cu soacra sa, care a încercat constant să o controleze.
Eleanor și Franklin au avut șase copii: Anna Eleanor, James, Franklin, Elliott, un alt băiat numit Franklin și John Aspinwall.
În septembrie 1918, Eleanor a descoperit scrisori de dragoste de la secretara lui Franklin, Lucy Mercer, și a aflat că soțul său se gândea să o părăsească.
Sub presiunea consilierului Louis Howe și amenințarea mamei lui, cei doi au rămas căsătoriți, dar mariajul lor a devenit mai mult un parteneriat politic. Eleanor s-a implicat activ în viața publică și a început să se concentreze pe munca socială.
În august 1921, în timpul unei vacanțe la Campobello Island, Canada, Franklin a fost diagnosticat cu poliomielită, iar Eleanor l-a îngrijit, deși picioarele lui au rămas paralizate.
Vezi și: Asasinatul președintelui Kennedy: Cele mai cunoscute teorii ale conspitației
Eleanor Roosevelt, una dintre cele mai importante personalități din SUA, din toate timpurile
Tot ea a fost cea care l-a încurajat să rămână în viața publică, în ciuda recomandărilor medicilor și a familiei de a se retrage din politică.
Pe măsură ce a crescut în ochii publicului american, Eleanor, s-a distanțat tot mai mult de controlul soacrei sale.
După Marea Criză din 1929, ea a călătorit intens, promovând politica New Deal și contribuind la schimbarea mentalităților societății americane conservatoare.
În 1939, a organizat un concert în aer liber la Lincoln Memorial în favoarea cântăreței de culoare Marian Anderson, căreia i s-a refuzat dreptul de a susține un recital la Constitution Hall. Eleanor a devenit o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor.
Eleanor Roosevelt a murit la vârsta de 78 de ani, pe 7 noiembrie 1962, în urma unei insuficiențe cardiace. A rămas una dintre cele mai remarcabile figuri din istoria Statelor Unite, cunoscută pentru angajamentul său față de drepturile omului, egalitate și justiție socială.
Vezi și: Secretul pe care îl ascunde muntele în care sunt sculptați președinții SUA