România, din nou grânarul Europei, ca pe vremuri. Totul pleacă de la oameni, angajările masive în agricultură, silvicultură, pescuit
Agricultura, silvicultura și pescuitul continuă să fie domenii de activitate foarte profitabile în Uniunea Europeană, angajând nu mai puțin de 9,4 milioane de persoane și reprezentând 4,5% din totalul forței de muncă. Partea interesantă este că România este pe primul loc în clasament.
Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat cel mai recent studiu referitor la piața forței de muncă din agricultură, iar România se remarcă cu un număr record de angajați în domeniu. Regiunile care stau cel mai bine la capitolul menționat sunt Vaslui (61,7%) și Neamț (51,4%), unde procentele reprezintă valoarea din totalul forței de muncă ce activează în agricultură, silvicultură și pescuit.
Citește și: România, grânarul Europei: suntem mai puternici decât eram cu Ceaușescu în „Epoca de Aur”
Agricultura, silvicultura și pescuitul vine cu mulți angajați în estul Europei
În special în țările UE din est și din sud, foarte mulți oameni activează în domeniul agriculturii cu forme legale de angajare. Cele mai mari procente, aproximativ 16,5% din întreaga forță de muncă, reprezintă agricultori în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România. Aceasta este realitatea în 114 regiuni din UE. Pe de altă parte, în alte 137 de regiuni, în agricultură, silvicultură și pescuit activează doar 0,5% din forța de muncă.
La nivelul României, agricultura pare să fie o mină de aur pentru mulți români din câmpul muncii. Avem cea mai mare rată a angajării în domenii menționate în 8 din principalele 10 regiuni. Regiunea Iaşi din România avea în 2020 cel mai mare număr de angajaţi: 146.200, fiind urmată de alte patru regiuni din România, cu peste 100.000 de angajaţi fiecare.
Citește și: România, grânarul Europei, la fel ca pe vremuri: cum a reușit țara noastră să facă valuri în UE
Cineva vine după România în agricultura UE, la nivel de angajați
După cele 8 regiuni din România care sunt de referință la nivel european după numărul de angajați în agricultură, silvicultură și pescuit, doar două regiuni se mai află în top 10. Este vorba de Sandomiersko jedrzejowski din Polonia şi Almería în Spania.
În final, valorile de mai sus reprezintă o reconfirmare a faptului că țara noastră încurajează și susține munca în agricultură cu o serie stufoasă de programe de finanțare și formare profesională. Deși există în continuare numeroase probleme cu efortul de recrutare, din lipsă de doritori, se obțin totuși performanțe suficient de mari încât să ne plaseze pe harta globală din perspectivă agricolă.