10 oct. 2023 | 09:54

După 35 de ani de muncă, o pensie de 2.100 de lei. Cum ajungi la această valoare, pensionarii trebuie să știe cum se calculează

ACTUALITATE
După 35 de ani de muncă, o pensie de 2.100 de lei. Cum ajungi la această valoare, pensionarii trebuie să știe cum se calculează

Nicio categorie de români nu duce un trai mai dificil decât pensionarii. Mulți dintre ei par efectiv sancționați pentru că au ieșit din câmpul muncii, după 35 de ani de activitate. Valoarea pensiilor pentru milioane de pensionari este efectiv absurdă.

Nu mai puțin de 1,2 milioane de pensionari din România sunt nevoiți să trăiască din pensia minimă, care la momentul de față este de 1.125 de lei. În contextul în care speranța medie de viață în România este de doar 75 de ani, cei mai mulți seniori nu se bucură nici măcar de jumătate din valoarea cotizată la stat. Ca alternativă, poți să-ți bagi banii în fondurile private de pensii.

„Nu mă întind mai mult decât îmi e plapuma, mai am copii care sunt căsătoriţi, mă ajută ei.”, a explicat pensionara Angelica Grigoraș pentru Observator.

Citește și: Se taie pensiile speciale din România, este oficial. Lovitura dimineții pentru judecători, procurori, parlamentari

Viitorul pensionarilor din România, mai incert ca niciodată

Realitatea pensionarilor din România este una cât se poate de sumbră, iar direcția spre care se îndreaptă este mai îngrijorătoare ca niciodată. În aproximativ 15 ani, vom ajunge în situația în care șase milioane de români aflați în piața muncii vor fi nevoiți să susțină financiar nu mai puțin de opt milioane de pensii.

Calculul este unul relativ simplu, chiar dacă variază enorm de la o persoană la alta. În cazul unui român cu un salariu mediu net de 4.000 de lei, care contribuie 35 de ani la sistemul public de pensii, acesta va vira la bugetul statului nu mai puțin de 600.000 de lei. Când va ieși la pensie, din toți acești bani, va fi nevoit să trăiască pe lună din 2.100 de lei, conform sursei citate. Astfel, dacă iei în calcul speranța de viață de 75 de ani, din tot ce a cotizat, va primi înapoi doar 250.000 de lei.

Citește și: Cum cumperi vechime la pensie din octombrie. S-au schimbat dările la stat, plătești mai mult

Pensiile private, Pilonul II și III, colacul de salvare al pensionarilor

Partea bună este însă că mai există câteva surse de bani la care pensionari pot apela pe termen lung. Pilonul II administrat privat, obligatoriu pentru salariații până în 35 de ani, se reflectă într-o contribuție mai mică decât la pilonul I, dar câștigurile pe termen lung sunt mai mari.

Continuând exemplul de mai sus cu salariul mediu pe economie, nivelul total al cotizațiilor ar fi de 154.000 de lei, iar la pensie s-ar reflecta în 1.200 de lei pe lună. Pilonul 3 facultativ, dacă s-ar reflecta într-o contribuție lunară de 165 de lei în perioada de activitate, respectiv 70.000 în total după 35 de ani, vorbim de 800 de lei lunar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele