06 oct. 2023 | 13:05

Statul român renunță la Sarmizegetusa Regia în favoarea celor care o administrează de 10 ani. Cine este noul proprietar

ACTUALITATE
Statul român renunță la Sarmizegetusa Regia în favoarea celor care o administrează de 10 ani. Cine este noul proprietar

În curând, Sarmizegetusa Regia, aflată în Munții Orăștiei, în județul Hunedoara, va schimba proprietarul. Statul român a modificat o lege prin care va permite intrarea fostei capitale a regatului dac în proprietatea județului pe teritoriul căruia se află.

Cine va fi noul proprietar al cetății Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, situată în Munții Orăștiei, a fost capitala fostului stat al dacilor condus, ultima oară, de către regele Decebal.

După înfrângerea în fața armatelor romane ale împăratului Traian, în anul 106, capitala noii provincii Dacia, ce făcea parte din Imperiul Roman, a fost mutată la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ce se află la aproximativ 40 de kilometri de prima.

Citește și: Care este numele adevărat al lui Decebal și de unde provenea acesta

De curând, Parlamentul României a modificat o lege care va permite ca cetatea dacică Sarmizegetusa Regia să intre în proprietatea judeţului Hunedoara, ea fiind în prezent doar în administrarea Consiliului Judeţean, conform news.ro. Sarmizegetusa Regia se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Consiliul Județean Hunedoara o administrează de 10 ani

Potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va intra în proprietatea judeţului Hunedoara, în urma votului acordat în Parlament pentru Proiectul de Lege de modificare şi completare a Legii nr. 23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Citește și: De ce era special Decebal: motivul pentru care se temeau atât de mult romanii de conducătorul dac, de fapt

„Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, salută votul acordat, astăzi, în Parlament şi mulţumeşte celor 234 de parlamentari care au înţeles importanţa protejării şi promovării acestui sit UNESCO şi au votat pentru trecerea sa în proprietatea judeţului Hunedoara”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al Consiliului Judeţean Hunedoara, potrivit sursei citate.

Cetatea Sarmizegetusa Regia este inclusă, alături de cetăţile dacice din Munţii Orăştiei: Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa – judeţul Hunedoara, incluzând şi Cetatea dacică de la Căpâlna, judeţul Alba, Ansamblul fortificat din Munţii Orăştiei, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Din anul 2013, cetatea Sarmizegetusa Regia se afla în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, care are în derulare două proiecte majore de restaurare.

Ce se afla în Sarmizegetusa Regia

Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea de Munte, din județul Hunedoara. Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice.

Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei și cuprindea șase citadele.

Citește și: Râul pe albia căruia s-ar afla marea comoară a regelui Decebal. Ce s-a descoperit în ape

Fortăreața, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa Regia conținea de asemenea o zonă sacră. Printre cele mai importante și mari sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular.

După înfrângerea dacilor, în urma celui de-al doilea război cu romanii, 105-106, cuceritorii au stabilit o garnizoană militară la Sarmizegetusa Regia, apoi au început să dărâme cetatea, rolul de capitală a provinciei romane Dacia revenindu-i nou întemeiatei Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele