Ce caută românii la locul de muncă, ce își doresc de la angajator. Realitatea pieței de joburi din România, în cifre exacte
Nimic nu este mai simplu decât să afirmi că românii nu vor să muncească și că este imposibil să găsești oameni de calitate în piața muncii de pe meleaguri mioritice. În realitate, singurul lucru care s-a schimbat în ultimul deceniu, mai ales în perioada pandemiei, sunt pretențiile.
La momentul de față, jumătate dintre angajați, aproximativ 48% își doresc un program de lucru flexibil. Aproximativ 43% dintre ei visează la mai multe zile de vacanță, după cum se arată într-un studiu al unui furnizor global de spații flexibile citat de Agerpres.
Ce înseamnă bunăstarea angajaților în 2023
Cel mai recent studiu referitor la bunăstarea angajaților atrage atenția asupra faptului că, la nivel global, 9 din 10 angajați iau în calcul facilitățile și particularitățile legate de confortul psihologic atunci când își aleg un nou loc de muncă. Pentru ei, acestea sunt critice. O schimbare fabuloasă de paradigmă iese și din faptul că 82% dintre oameni speră ca angajatorul să-i ofere un sprijin în dobândirea echilibrului între viața profesională și personală.
Citește și Ce vârste au cei mai mulți șomeri din România. Rata șomajului, în ușoară scădere
În ceea ce privește definiția ideii de ”bunăstare la locul de muncă”. în opinia a 43% dintre participanții la studiu aceasta este dată de un program de lucru flexibil. Flexibilitatea spațiului de lucru este foarte sus pe listă pentru 21% dintre angajați, mesele sănătoase gratuite sunt ideal pentru 24% dintre participanții la studiu, iar îmbunătățirea asigurării medicale ar face diferența pentru 16% dintre oameni. Sălile de sport la locul de muncă sunt și ele menționate.
Ce vor românii dintr-un loc de muncă perfect
În ceea ce privește România, studiul arată că 48% dintre români preferă programul de lucru flexibil, 43% îşi doresc mai multe zile de vacanţă, 29% vor mese sănătoase gratuite, iar 25% vor îmbunătăţirea asigurării de sănătate, conform datelor citate de Economedia.ro.
În ceea ce privește efectele negative ale locurilor de muncă în care bunăstarea nu reprezintă o prioritate pentru angajați, aproximativ 25% dintre respondenți spună că afectează negativ dorința lor de a rămâne în companie. În cazul a 50% este afectată motivația de a face performanță, la 48% suferă productivitate și la 28% se duce în jos creativitatea.
Pentru a trage niște concluzii reale din piața actuală a muncii, Mindspace a realizat un studiu pe aproximativ 2.000 de angajați din SUA, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România și Israel. Dacă numele îți este străin, compania este un furnizor global de spaţii flexibile de tip boutique. Baza de clienţi a Mindspace include companii de top, întreprinderi şi IMM-uri în peste 45 de locaţii, 20 de oraşe şi 7 ţări din Europa şi SUA.