03 oct. 2023 | 13:37

Familia care merge în patru labe. Oamenii de știință, uluiți. „Nu ne-am așteptat”

ACTUALITATE
Familia care merge în patru labe. Oamenii de știință, uluiți. „Nu ne-am așteptat”

O familie din Turcia a uimit oamenii de știință după ce aceștia au descoperit că unii dintre membrii ei merg în patru labe. Șase din cei 18 frați n-au mers niciodată în picioare, iar unul dintre ei a decedat.

„Veriga lipsă dintre om și maimuță”

Familia Ulas a devenit cunoscută în anul 2006, după ce o cercetare a fost urmată de un documentar BBC intitulat „Familia care merge în patru labe”.

Profesorul Nicholas Humphrey, un psiholog evoluționist de la London School of Economics, a descoperit că din cei 18 copii din această familie, șase dintre ei s-au născut cu această trăsătură nemaiîntâlnită până atunci la adulții moderni. Din păcate, unul dintre cei șase a murit.

„Nu m-am așteptat niciodată ca, chiar și în cadrul celei mai extraordinare fantezii științifice, ființele umane moderne să se poată întoarce la o stare animală. Lucrul care ne deosebește de restul lumii animale este faptul că suntem specia care merge în două picioare și ține capul sus în aer.

Bineînțeles, este vorba și de limbaj și de tot felul de alte lucruri, dar este teribil de important pentru sentimentul nostru de a fi diferiți de ceilalți din regnul animal. Acești oameni trec această graniță.”, a declarat Humphrey la emisiunea „60 Minutes Australia.

Familia Ulas a fost descrisă în documentarul BBC ca fiind „veriga lipsă dintre om și maimuță” – iar un studiu a sugerat că ar fi putut avea loc o „involuție”, inversând trei milioane de ani de evoluție. Însă, profesorul Humphrey a criticat această teorie în documentarul BBC, numind-o „profund insultătoare” și „iresponsabilă din punct de vedere științific”.

Scheletele copiilor, mai asemănătoare cu cele ale primatelor

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au descoperit că scheletele copiilor din această familie semănau mai mult cu cele ale primatelor decât cu cele ale oamenilor. În plus, aceștia aveau cerebelul micșorat, o afecțiune ce nu afectează de obicei capacitatea altor oameni de a merge pe cele două picioare.

Pe de altă parte, în timp ce primatele își folosesc încheieturile degetelor pentru a se deplasa, acești oameni folosesc palmele mâinilor, marcând o diferență semnificativă.

„Cred că este posibil ca ceea ce vedem în această familie să fie ceva ce corespunde unei perioade în care nu mergeam ca cimpanzeii, dar a fost un pas important între coborârea din copaci și devenirea complet bipedă”, a sugerat Humphrey.

Motivul pentru care copiii au ajuns să meargă doar în patru labe

De asemenea, profesorul a remarcat că, din moment ce copiii nu au fost neapărat încurajați să stea în picioare după vârsta de nouă luni, dezvoltarea lor ar fi putut fi afectată.

Copiilor li s-a pus la dispoziție un fizioterapeut, precum și echipamente folosite pentru a-i ajuta să meargă doar pe două picioare, ceea ce a dus la îmbunătățiri semnificative ale mobilității până la întoarcerea lui Humphrey în Turcia.