03 oct. 2023 | 08:01

Cele mai periculoase animale din lume te omoară instant. Caracteristici naturale de apărare ale creaturilor

ACTUALITATE
Cele mai periculoase animale din lume te omoară instant. Caracteristici naturale de apărare ale creaturilor

Toate animalele au dezvoltat puteri și apărări naturale pentru a se menține hrănite și a se menține în siguranță, de la incredibila circumferință și gheare, până la țepii și otrava toxică a peștișorilor mici. Iată câteva dintre cele mai letale animale din lume, în toată gloria lor feroce.

Crescând până la trei metri lungime și cântărind până la 68 de kilograme, dragonul de Komodo este o șopârlă indoneziană ce datează din epoca pleistocenului. Cu o singură mușcătură, ea prinde în dinții zimțați prada sa și o sfâșie cu mușchii puternici ai gâtului, lăsând o rană gravă. Dimensiunea masivă se datorează statutului de singurele carnivore din nișa lor de pe insulele indoneziene unde își face veacul.

Unele dintre cele mai periculoase animale, la prima vedere, par inofensive

Cine ar fi crezut că una dintre cele mai mortale creaturi din lume nu are un singur os în corp? Meduzele ar putea fi moi, dar nu vă aventurați prea aproape – veninul lor este unul dintre cele mai mortale din lume. Înțepăturile lor sunt activate nu prin atingere, ci prin substanțe chimice găsite în pielea prăzii.

Crocodilul de apă sărată poate crește până la șapte metri lungime, cântărește mai mult de o tonă și nu are nicio reținere în a considera oamenii drept pradă. Agresive și rapide în apă, fălcile crocodililor de apă sărată sunt căptușite cu dinți ascuțiți și dețin recordul pentru cea mai puternică mușcătură înregistrată vreodată. Este comparabilă cu un T. Rex.

Vezi și Cel mai mortal animal din lume. Mulți vor fi surprinși, mai ales că nu pare periculos

Când ești un nevertebrat care se mișcă lent, ai nevoie de venin cu acțiune rapidă, ca să nu-ți scape prada. Ca răspuns, melcul cu corn a dezvoltat venin care paralizează instantaneu. Aspectul strălucitor îl fac atractiv pentru oameni, dar stați departe: nu există niciun antivenin cunoscut, iar „tratamentul” se limitează doar la menținerea în viață a unei persoane înțepate de melcul con, până când simptomele trec. Chiar și așa, veninul poate ajunge să fie mai bun decât rău pentru oameni: un analgezic potențial de 10.000 de ori mai puternic decât morfina a fost deja găsit în proteinele din veninul melcului conic.

De ce sunt periculoși hipopotamii

În ciuda formei lor bulboase și a greutății lor mari, hipopotamii pot alerga până la 30 km/h pe distanțe scurte. Ei ucid aproximativ 500 de oameni pe an în Africa, în mare parte răsturnând bărci și înecându-și sau strivindu-și victimele. Numele său înseamnă „cal de râu” în greaca veche, dar nu e la fel de inofensiv ca un cal, în mod sigur.

Lumea are mulți șerpi feroce și otrăvitori, dar mamba neagră iese în evidență datorită vitezei sale: acest șarpe poate atinge până la 12,5 mile pe oră, făcând scăparea aproape imposibilă. Mușcătura, numită „sărutul morții”, conține suficient venin pentru a ucide zece oameni adulți sănătoși. Dacă antiveninul nu este administrat în primele 20 de minute, mușcătura de mamba neagră este aproape 100% fatală.

O singură piranha poate să nu fie prea înfricoșătoare, dar s-a raportat că mai mulți pești piranha flămânzi sfâșie o vacă întreagă până la scheletul ei în câteva minute – un raport celebru vine de la nimeni altul decât președintele american Theodore Roosevelt, care a vizitat Brazilia în 1913.

Vezi și Animalul din România care poate distruge o gospodărie întreagă. Ucide tot în cale și este la fel de periculos precum lupii sau urșii

Este o vorbă comună în Canada că un accident de mașină care implică un elan va lăsa șoferul mort, în timp ce elanul va pleca pur și simplu. Elanii reprezintă un pericol sigur pentru șoferii care călătoresc pe teritoriul lor, deoarece cea mai mare parte a masei lor se află deasupra capotei majorității mașinilor de pasageri. Cu o înălțime de până la 213 cm, picioarele lor lungi și groase și coarnele formidabile sunt, de asemenea, un pericol, deoarece un elan furios sau protector poate ataca oamenii care le traversează calea.

La fel ca piranha, gigantul asiatic nu este mortal de la sine. Deoarece trăiesc în stupi și călătoresc în roiuri, totuși, albinele asiatice pot copleși și incapacita cu ușurință un om. Se spune că au ucis 42 de persoane și au rănit peste 1.500 doar în 2013.

Broască otrăvitoare

Animalele care nu posedă ace sau colți, dar în schimb își poartă otrava pe piele, au dezvoltat modalități de a semnala prădătorilor că nu sunt apetisante. Broaștele otrăvitoare au evoluat cu pielea viu colorată pentru a le permite prădătorilor să știe că, deși pot fi mici, pot ucide până la 20 de adulți cu toxinele lor otrăvitoare. Glandele otravitoare ale broaștei sunt situate sub piele, așa că o simplă atingere este tot ce este nevoie pentru a ucide.