08 oct. 2023 | 11:43

Soluția neobișnuită la reciclarea plasticului: Ce legătură are cu o bacterie, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Soluția neobișnuită la reciclarea plasticului: Ce legătură are cu o bacterie, conform cercetătorilor

Conform estimărilor din 2022, eforturile globale de reciclare a plasticului nu ating obiectivele noastre: doar aproximativ nouă la sută din deșeurile de plastic sunt reciclate, ceea ce înseamnă că depozitele de deșeuri continuă să crească într-un ritm vertiginos, iar incineratoarele trimit cantități uriașe de emisii în atmosferă.

Dar pot exista și alte moduri creative de a descompune materialele plastice. În 2001, o echipă de oameni de știință din Japonia condusă de cercetătorul Kohei Oda de la Institutul de Tehnologie din Kyoto a descoperit o bacterie care mănâncă plastic, numită Ideonella sakaiensis, care poate descompune carbonul din plastic.

Reciclarea plasticului, problematică

Echipa a studiat bacteria de atunci, cu o serie de alte echipe care au descoperit și organisme similare, după cum raportează The Guardian, aducându-ne tot mai aproape de un viitor în care microorganismele minuscule sunt capabile să ne ajute să abordăm o criză de mediu în creștere. Astfel, cercetătorii au găsit mai multe modalități de manipulare a bacteriilor similare pentru a produce enzime care pot descompune plasticul într-un ritm mai rapid.

Este un lucru important, având în vedere amploarea masivă a problemei. Pentru a avea un impact semnificativ la scară globală, aceste enzime trebuie să funcționeze rapid și să prospere într-o gamă largă de condiții. Dar găsirea unor organisme de înaltă performanță, care mănâncă plastic, rămâne dificilă. Alternativa, la care oamenii de știință lucrează de ani de zile, este să edităm ADN-ul bacteriilor pentru a se potrivi nevoilor noastre.

„Acesta este ceva cu care ne luptăm constant”, a declarat Gregg Beckham, șeful Laboratorului Național de Energie Regenerabilă din Colorado, pentru The Guardian.

„Ne întoarcem să vedem dacă natura are soluția? Sau luăm micile puncte de sprijin pe care le avem la laborator și lucrăm la ele acum?”.

Între timp, oamenii de știință cercetează gropile de gunoi existente, cu speranța de a găsi o bacterie adecvată, un proces cunoscut sub numele de bioprospecție. În ciuda eforturilor lor, o bacterie care mănâncă plastic suficient de flămândă pentru a avea un impact semnificativ asupra crizei noastre de mediu rămâne la fel de evazivă ca întotdeauna. Numărul mare de materiale plastice care împrăștie depozitele noastre de gunoi nu face decât să complice lucrurile.

De asemenea, cercetarea a avut de suferit din cauza lipsei de finanțare din cauza costurilor ridicate. La urma urmei, stimulentele imediate ale pieței, pur și simplu, nu există. Dar pentru cei care susțin reciclarea plasticului prin această metodă, soluția bizară are potențial.