02 oct. 2023 | 10:19

Giganții din tehnologie, „între ciocan și nicovală”. Ce li se cere să facă, cum ar putea afecta internetul

ACTUALITATE
Giganții din tehnologie, „între ciocan și nicovală”. Ce li se cere să facă, cum ar putea afecta internetul

Curtea Supremă din SUA a fost de acord să accepte două cazuri de referință din rețelele de socializare cu implicații enorme în ceea ce privește libertatea de exprimare în mediul online.

Curtea dominată de conservatori va stabili dacă legile adoptate de Texas și Florida încalcă drepturile Primului Amendament, solicitând platformelor de socializare să găzduiască conținut pe care altfel l-ar bloca.

Vezi și: Meta are probleme în Europa: Amenda uriașă pentru gigantul tehnologic

Giganții în tehnologie se opun eventualelor legi

Grupurile din industria tehnologică, inclusiv Meta, X (fostă Twitter) și Google, spun că legile sunt neconstituționale și încalcă drepturile companiilor private conform Primului Amendament.

„Să le spunem site-urilor web private că trebuie să acorde un tratament egal urii extremiste nu este doar neînțelept, este neconstituțional și așteptăm cu nerăbdare să demonstrăm acest lucru Curții”, a declarat Matt Schruers de la Asociația Industriei Calculatoare și Comunicații (CCIA), unul dintre asociațiile comerciale care contestă legislația, pentru The Washington Post.

Grupurile care reprezintă companiile de tehnologie care contestă legile spun că platformele ar fi expuse unui risc legal pentru eliminarea conținutului violent sau plin de ură, propagandă din partea guvernelor ostile și, nu în ultimul rând, la spam.

Vezi și: Intel a primit o amendă record de la Comisia Europeană. Cum a „călcat pe bec” gigantul

Cu toate acestea, libertatea conținutului online ar putea fi dăunătoare pentru rezultatele, deoarece ar risca boicotul din partea agenților de publicitate, dar și din partea utilizatorilor.

Susținătorii legilor statului susținute de republicani susțin că giganții de social media sunt părtinitori și le cenzurează ilegal opiniile.

„Aceste entități corporative masive nu pot continua să rămână necontrolate, deoarece reduc la tăcere vocile a milioane de americani”, a declarat procurorul general din Texas, Ken Paxton, supus recent unui proces în care a fost acuzat de abuz în serviciu, mită și corupție.

Ce părere are administrația condusă de Joe Biden despre proiectul de lege controversat

Administrația Biden este împotriva unei astfel de legi. „Actul de a culege și de a păstra conținutul pe care îl văd utilizatorii este în mod inerent expresiv, chiar dacă discursul care este colectat este aproape în întregime oferit de utilizatori”, a spus procurorul general Elizabeth B. Prelogar, justiției.

„Și mai ales pentru că singurele produse ale platformelor reprezintă afișări de conținut expresiv, o cerință guvernamentală ca acestea să afișeze conținut diferit, de exemplu, prin includerea conținutului pe care doresc să-l excludă sau organizând conținut într-un mod diferit – implică, în mod clar, Primul Amendament”.

Vezi și: UPDATE Amendă uriașă pentru TikTok: Ce sumă trebuie să „scoată din buzunar” gigantul, de ce

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele