Taxele și impozitele noi, anulate de judecători? Situație neașteptată, o lovitură colosală pur și simplu
După cum bine știm, Guvernul României este în plin procedeu de modificare a fiscalității, doar că toate deciziile proaspăt luate s-ar putea întoarce împotriva autorităților.
Executivul de la București și-a asumat răspunderea în Parlament pe un amplu pachet fiscal care conține o serie de modificări legislative de mare impact, atât pentru oamenii de rând, cât și pentru micile și marile companii.
Toate noile taxe și impozite riscă să fie anulate?
Doar că în timp ce managerii și cetățenii își fac griji cu privire la cum se vor descurca cu noile taxe și impozite, fostul președinte al Curții Constituționale vine cu o declarație din care putem înțelege că am putea avea parte de o mare surpriză.
„Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi”, a spus Augustin Zegrean, fost judecător CCR.
„Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care şi eu le-aş fi atacat, dacă aş fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Şi nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pentru că în Constituţie scrie că Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi.
Această lege pe care şi-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege”, a declarat, vineri, Augustin Zegrean, citat de B1tv.ro.
Desigur, spusele fostului judecător CCR nu garantează faptul că pachetul fiscal al Guvernului ar fi anulat dacă ar fi atacat la Curtea Constituțională, dar e evident faptul că există unele suspiciuni de neregularități, din moment ce un magistrat de talia domnului Zegrean face astfel de comentarii referitoare la pachetul de legi respectiv.
Guvernul are gânduri mari privind banii din noile taxe
Între timp, Guvernul de la București speră ca noul pachet fiscal să aducă sume importante de bani la bugetul public.
„Bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital!
Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci „doar” de sute de milioane de euro.
Și există un interes vital: acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriașă, peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră! Nu îmi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale țării!”, a spus Marcel Ciolacu.
Bugetul public s-ar putea umple, dar românii vor fi împovărați
Pe de altă parte, românii de rând se tem că nu vor putea face față noilor dări către stat. Poți să vezi aici cât vei plăti în plus pe taxe și impozite în 2024.
Sumele de bani pe care speră Executivul să le atragă sunt cu adevărat impresionante. 350 milioane lei în plus la buget vor veni numai din taxa de 2% aplicată băncilor, pe o perioadă de doi ani de zile.