Prima bătaie de inimă a unui embrion de zebră, surprinsă de cercetători. Descoperirea surprinzătoare a oamenilor de știință, legătura cu cordul uman
Oamenii de știință au surprins prima bătaie de inimă a unui embrion de zebră. Momentul magic al debutului vieții acestui animal este cu atât mai remarcabil cu cât existența acestui animal în sălbăticie poate fi destul de scurtă, dacă ținem cont de prădătorii care îl amenință.
Când apare prima bătaie de inimă la un embrion de zebră
Prima bătaie de inimă a unui embrion de zebră a fost capturată video de o cercetători într-o „fereastră” scurtă de timp, de aproximativ 20 de ore din dezvoltarea acestuia. Inima embrionului a intrat în acțiune ivindu-se brusc dintr-un ansamblu de celule unice.
„A fost ca și când cineva ar fi apăsat un comutator”, a spus Adam Cohen, biofizician la Universitatea Harvard, autorul principal al unui nou studiu publicat în Nature.
Folosind un microscop ultra-performant, cercetătorii de la Harvard au realizat de-a lungul mai multor decenii mai multe studii de acest fel, în care au putut observa momentul magic al primei bătăi de inimă ale embrionilor de găini, șobolani și șoareci, concentrându-se acum pe identificarea aceluiași moment și în cazul zebrelor.
Din cercetările anterioare a devenit clar că prima bătaie de inimă apare chiar înainte de formarea primei structuri cardiace.
Ce au descoperit cercetătorii
Primul semn de activitate este identificat în cadrul mulțimii de celule musculare ale inimii, numite cardiomiocite, ce sunt pline de ioni de calciu, dar nu prezintă încă vreo formă de organizare.
La inimile mature, ionii de calciu se aglomerează în interiorul și exteriorul cardiomiocitelor, generând potențialul de acțiune ce declanșează contracțiile cordului.
Citește și: Testul simplu ce-ți arată dacă suferi de inimă. Legătura neașteptată cu starea gingiilor
Cercetătorul principal Bill Jia, împreună cu Cohen și restul echipei, a continuat studiile anterioare prin măsurarea „valurilor” de ioni de calciu organizate și propagate în procesul dezvoltării unui embrion de zebrăcare declanșează prima bătaie de inimă în acesta.
„Inima bate de aproximativ 3 miliarde de ori în cadrul unei vieți umane de durată normală și nu trebuie să ia pauză niciodată. Am vrut să vedem exact momentul în care pornește această formidabilă mașinărie”, a spus Cohen.
Legătura cu prima bătaie de inimă la oameni
Primele câteva bătăi de inimă au fost puțin neregulate, dar foarte rapid ele s-au stabilizat în contracții sincronizate.
„O pulsație ritmică, structurată spațial a apărut mult înainte de stabilirea conexiunii cu sistemul circulator și cu pomparea sângelui”, au observat cercetătorii.
Mai mult, Jia, Cohen și colegii lor, au remarcat că celulele cardiace ale embrionului de zebră au intrat într-o stare de agitație cu circa 90 de minute înainte de prima bătaie de inimă, ca și când știau că trebuie să se pregătească să intre în acțiune.
Citește și: Cât de sănătos este să bei cafea. Efectele asupra inimii și a somnului, demonstrate
Date fiind asemănările între embrionii de zebră, găini, șobolani și șoareci, cercetătorii consideră că sublinierea mecanismelor de formare a inimii ar putea fi comune tuturor vertebratelor – grupul de animalelor ce posedă coloană vertebrala din care face parte și omul.
Dacă este așa, studiul ar putea duce la cercetări viitoare care să afle felul în care problemele pulsului neregulat, precum aritmiile, pot să apară la oameni.