Vreau să plec la muncă în străinătate, dar nu știu unde: care e țara unde ai cele mai mari șanse de a fi angajat
Anual, numeroși români pleacă la muncă peste hotare, cu speranța că vor câștiga mai bine și își vor putea construi un trai tihnit.
Munca în străinătate vine la pachet cu o serie de provocări despre care persoanele care doresc să plece ar trebui să știe, fiindcă uneori e foarte dificil să ajungi să-ți îndeplinești visul de a te pune pe picioare în străinătate.
Munca peste hotare nu e chiar atât de simplă
Dacă te gândești că pur și simplu te urci într-un autocar, ajungi la destinație și de acolo totul e roz, salariul e mare, ai chirie și tot ce-ți trebuie, află că pentru unii români, da, așa se întâmplă lucrurile, dar aceștia sunt cei mai norocoși.
Din nefericire, mulți sunt fie mințiți când pleacă de acasă și odată ce ajung la destinație sunt exploatați sub o formă sau alta, fie pur și simplu pleacă fără a avea o promisiune de acasă, convinși că vor găsi acolo ceva, odată ce ajung. Din nefericire, uneori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.
De exemplu, sunt șanse mari să nu găsești de lucru, deși ești dispus să muncești din greu, poate chiar mult sub nivelul tău de pregătire. Desigur că există și situația în care unii vor să câștige bani fără să muncească, dar aici avem parte de altă discuție.
Unde ai cele mai mari șanse să te angajezi în UE
Piața muncii din Uniunea Europeană diferă de la o țară la alta. Există state unde e nevoie avidă de lucrători, în aproape orice domeniu de activitate te-ar putea interesa, dar și regiuni unde e mai greu să găsești un job, cu atât mai puțin unul foarte bun.
Dacă dorești să ai șanse maxime de angajare, te-ai putea orienta către Olanda. Aici există cel mai mare număr de locuri de muncă disponibile, deci șansele ca angajatorul să te accepte de la primul interviu sunt uriașe, dat fiind faptul că firmele sunt în mare căutare de personal.
Un raport Eurostat indică faptul că Olanda are cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante (4,7%).
Țara noastră este, din nefericire pentru noi, la coada clasamentului cu numărul de joburi vacante pe piața muncii. Noi și bulgarii înregistrăm un procent de numai 0,8%.
Indiferent de destinația pe care ți-o alegi pentru a merge acolo să muncești, asigură-te că există șanse să fii angajat și obține cât mai multe informații cu privire la firma care dorește să te recruteze. Află de la alți foști muncitori acolo care sunt condițiile, în acest sens site-urile de socializare te pot ajuta foarte mult să intri în legătură cu personalul vechi, dar și cu actualii angajați care ți-ar putea deveni colegi. De asemenea, evită să plătești comisioane unor amnumite companii sau persoane fizice care-ți promit că-ți vor găsi de lucru într-o anumită țară.