28 sept. 2023 | 10:16

Fructul de mango, noua vedetă în Europa. Cum a influențat încălzirea globală agricultura

TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ & DIGITAL
Share
Fructul de mango, noua vedetă în Europa. Cum a influențat încălzirea globală agricultura

Cultivarea fructului de mango, în Italia, a cunoscut o creștere semnificativă, în ultima vreme.

Acest lucru se întâmplă pe măsură ce temperaturile ridicate și promisiunea unor profituri considerabile atrag tot mai mulți fermieri să renunțe la culturile tradiționale în favoarea fructelor exotice, conform unui raport Reuters.

Suprafața destinată cultivării fructului de mango, în creștere

Potrivit datelor furnizate de sindicatul Coldiretti, suprafața destinată culturii de mango, în Italia, a ajuns în acest an la 1.200 de hectare, comparativ cu 500 de hectare în 2019 și numai 10 hectare în 2004.

Producția de fructe tropicale în Italia, în creștere datorită schimbărilor climatice, are potențialul de a schimba în mod semnificativ comportamentul consumatorilor și strategiile de investiții ale companiilor din sectorul agricol în următorii ani, avertizează sindicatul Coldiretti.

În timp ce ferme mici de fructe tropicale există de mai multe decenii în Sicilia, cultivarea acestor fructe a început să se extindă rapid și în alte regiuni din sudul Italiei, cum ar fi Puglia și Calabria.

Un fermier din Reggio Calabria, pe nume Francesco Bilardi, a început să cultive mango, avocado și fructul pasiunii în 2020, alături de arborele de annona, care în mod obișnuit crește în zona Strâmtorii Messina, nicidecum aici.

Italienii mizează pe mango, în detrimentul strugurilor

În timp ce producția de mango, banane și avocado este în creștere, recolta tradițională de struguri din Italia este amenințată în acest an de condițiile meteorologice nefavorabile și dăunători, iar producția de vin este estimată să scadă cu 12%.

Andrea Passanisi, care cultivă avocado și mango de 17 ani pe versanții vulcanului Etna din Sicilia, a avertizat că vremea extremă reprezintă o amenințare și pentru cultivatorii de fructe tropicale.

„Problema cu schimbările climatice constă în sezoanele imprevizibile”, a explicat Andrea Passanisi.

Vezi și: Încălzirea globală începe să-și arate colții. Anul 2023, oficial cel mai fierbinte din istorie

Lorenzo Bazzana, coordonatorul economic de la sindicatul Coldiretti, a subliniat că fructele exotice sunt la fel de vulnerabile la fenomenele meteorologice extreme precum strugurii sau citricele, cu furtuni, ploi torențiale și perioade lungi de secetă tot mai frecvente.

„Produsele tropicale nu reprezintă o soluție magică care să permită fermierilor să producă fără riscuri”, a avertizat el.

Vezi și: Știința nu minte: 1 miliard de oameni în pericol de moarte din cauza schimbărilor climatice