28 sept. 2023 | 09:54

NFT-urile, probabil cea mai mare păcăleală din ultimele decenii. Doar 5% mai înseamnă ceva în 2023

ACTUALITATE
NFT-urile, probabil cea mai mare păcăleală din ultimele decenii. Doar 5% mai înseamnă ceva în 2023

NFT-urile au fost în vogă pentru un timp foarte scurt în ultimii ani, dar se pare că interesul pentru ele s-a diminuat până la dispariție. Sistemul menit să democratizeze arta digitală are toate indiciile că a fost un eșec.

Proprietățile digitale de tip NFT sau non-fungible tokens sunt în cădere liberă, după cum se arată într-un studiu recent realizat de DappGambl, un site specializat în criptomonede și citat de Le Figaro. Deși au fost popularizate doar în 2021, câțiva ani au fost suficienți ca 95% dintre ele să nu mai aibă nicio valoare la momentul de față. Pur și simplu, nu mai atrag investitori.

Moartea NFT-urilor, confirmată oficial

Nu mai puțin de 73.000 de NFT-uri au fost analizate pentru studiul citat mai sus, dar „multe proiecte se străduiesc acum să găsească cumpărători, cu o perspectivă pesimistă a pieței în ceea ce privește valoarea lor viitoare”.

Una dintre victimele răsunătoare ale noii realități din domeniul NFT-urilor a fost primul tweet al fondatorului Twitter, Jack Dorsey. În urmă cu aproximativ doi ani, s-a vândut cu 2,9 milioane de dolari. La momentul de față, este evaluat la doar câteva zeci de dolari, conform G4Media.

Citește și INTERVIU A lucrat cu Rihanna, Beyonce și Radiohead, iar acum vine în România. Jake Beaumont Nesbitt, despre AI în industria muzicală

„Pe o piață extrem de speculativă și volatilă”, aproape 23 de milioane de persoane dețin în prezent NFT-uri fără valoare, se arată în studiu. Doar 1% din cele 73.000 de NFT examinate „au o valoare mai mare de 6.000 de dolari”, adică aproximativ 5.625 de euro. „Aceasta este o realitate care ar trebui să servească drept frână pentru euforia NFT”, spune DappGambl.

Singurele NFT-uri care mai valorează ceva în 2023

Dincolo de exemplul de mai sus, alte câteva NFT-uri s-au vândut de-a lungul timpului cu milioane de dolari. Cel mai popular exemplu este colecția Bored Ape Yacht Club, cu portrete de maimuțe. Acelea au devenit foarte faimoase peste noapte, atât datorită unei foarte bun campanii de PR, cât și pentru că erau niște lucrări artistice deosebite ce își menține relevanța printre cumpărători. Nu se întâmplă și în cazul majorității celorlalte NFT-uri.

„Proiectele fără cazuri de utilizare clare sau narațiuni convingătoare […] întâmpină dificultăți tot mai mari în a atrage atenția” clienților, se mai arată în același studiu.

Citește și Cea mai nouă lovitură pentru amatorii de Bitcoin și alte criptomonede, confirmată oficial: procesul care poate îngropa piața

În mod fascinant, tot cei de la DappGambl sunt de părere ”NFT-urile au încă un loc în viitorul nostru” și ar putea ”rezista încetinirii pieței”. Condiția este ca acestea să îndeplinească unul dintre următorii trei factori definiți de experții în criptomonede: „să fie relevante din punct de vedere istoric (cum ar fi cărțile Pokémon, care se vând ca aurul), să posede o artă autentică sau să ofere utilitate”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele