27 sept. 2023 | 12:10

Descoperire arheologică incredibilă la Alba Iulia: artefactele datează din perioada Imperiului Roman

ACTUALITATE
Descoperire arheologică incredibilă la Alba Iulia: artefactele datează din perioada Imperiului Roman

S-a făcut o descoperire incredibilă de către arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Astfel, în Alba Iulia, specialiștii au reușit să scoată la suprafață artefacte din perioada Imperiului Roman.

Printre aceste artefacte se află și un paviment într-o condiține extraordinară, care a uimit experții.

Descoperire arheologică rară la Alba Iulia

Așadar, aflăm de pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia că realizarea unui hotel în Alba Iulia a oferit o ocazie fără precedent arheologilor de la Muzeul Unirii. Studiul deja este în curs de un an, iar experții, coordonați de Anca Timofan, au făcut o serie de descoperiri uimitoare, ce datează din perioada romană.

Printre descoperirile făcute se numără elementele de pavaj ale unui drum roman, monede, o diplomă militară, obiecte de mobilier, cât și fragmente de mozaic.

Drumul roman Sursa: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, a declarat coordonatorul șantierului arheologic, Anca Timofan.

Așadar, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri făcute în Alba a fost un drum roman, amenajat într-un mod atât de spectaculos și bine conservat încât a uimit toți experții implicați în aceste săpături.

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe – tesserae – care formează un mozaic)”, au spus arheologii.