27 sept. 2023 | 08:21

Se întâmplă cu amenzile din România, peste noapte. Anunțul de la Guvern, ”vom confisca pe scară largă bunurile”

ACTUALITATE
Se întâmplă cu amenzile din România, peste noapte. Anunțul de la Guvern, ”vom confisca pe scară largă bunurile”

În mai puțin de 24 de ore, taxele și impozitele românilor au explodat pentru a acoperi un deficit bugetar fabulos generat de actuala coaliție de guvernare PNL – PSD. În timp ce antreprenorii își vor închide firmele, iar românii obișnuiți vor vedea o explozie a prețurilor la raft din cauza majorării TVA-ului, premierul a confirmat că până și amenzile se vor majora în România.

Într-un discurs menit să pară o revelație de la tribuna Parlamentului, Marcel Ciolacu a insistat pe faptul că țara noastră se confruntă cu o problemă de evaziune fiscală. Deși soluția ar fi ca ANAF-ul să facă o treabă mai bună în a recupera banii de la marii datornici, șeful Guvernului a insistat că, de fapt, vor suferi cei care chiar își plătesc amenzile, pentru că acestea vor crește masiv. Mai mult decât atât, se vor confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Anunțul vine în contextul noii ordonanței în care se anunță impozitarea cu 70% a tot ce înseamnă avere ilicită.

Ce se întâmplă cu amenzile românilor, dar cu confiscarea

„Cu toţii vrem un sistem de sănătate puternic şi accesibil tuturor. Cu toţii vrem un sistem de învăţământ care să ne educe într-adevăr copiii. Cu toţii vrem servicii sociale, unde părinţii şi bunicii noştri să fie îngrijiţi corespunzător. Dar toate acestea costă bani. Şi nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro.

De aceea, vom creşte masiv amenzile şi vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu şi-a plătit corect taxele şi impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educaţie”, a declarat Marcel Ciolacu.

În același context, premierul a atacat și și modelul economic ”bazat pe privilegii și facilități fiscale”, care în opini asa nu mai poate continua. Potrivit lui Ciolacu, România ”nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei”, fără să ofere orice fel de explicație sau referință vizavi de modul în care a ajuns la valoarea fabuloasă.

„România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puţin TVA. Practic, mai mult de o treime nu încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit – doar 80%.

Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârşit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Aşa nu vom ajunge nicăieri. În ultimii ani s-au dat facilităţi fiscale imense pentru firme şi diverse categorii de angajaţi. Logic, ca urmare a creşterii economice, ar fi trebuit ca şi veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice”, a concluzionat șeful Guvernului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele