26 sept. 2023 | 12:54

Supercontinentul ce va pune capăt vieții pe Pământ. Când se va întâmpla, ce specii vor dispărea

ACTUALITATE
Supercontinentul ce va pune capăt vieții pe Pământ. Când se va întâmpla, ce specii vor dispărea

Viitorul Pământului nu „sună” deloc bine. Peste multe milioane de ani, un nou supercontinent va reuni laolaltă toate suprafețele de uscat existente acum. Acest lucru va avea o serie de efecte catastrofale ce vor face planeta un loc nelocuibil pentru majoritatea mamiferelor terestre și va duce la extincția lor în masă.

Ce este supercontinentul Pangea Ultima

Cu mult timp în urmă, toate continentele au fost adunate laolaltă într-o mare masă terestră numită Pangea. Pangea s-a despărțit în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, bucățile sale îndepărtându-se de pe plăcile tectonice – dar nu permanent – și formând, treptat, actualele continente.

Dar viitorul ne rezervă formarea unui alt supercontinent, precum și o perspectivă sumbră asupra existenței vieții pe Pământ.

Emisiile de gaze cu efect de seră duc deja la schimbări climatice și fenomene extreme nemaiîntâlnite în milioane de ani. Acestea au deja un impact devastator asupra tuturor ecosistemelor de pe glob.

Totuși, încă este neclar dacă schimbările climatice vor ajunge la un punct în care să creeze un mediu în care mamiferele nu vor mai putea supraviețui.

Opinia unor cercetători este că actuala tendință de încălzire va ridica temperatura globală până se va ajunge ca anumite regiuni ale lumii, precum Africa, Australia, Europa și sudul Asiei, să devină total neospitaliere pentru viața mamiferelor.

Supercontinentul ce va pune capăt vieții pe Pământ. Când se va întâmpla, ce specii vor dispărea

Așa va arăta supercontinentul Pangea Ultima, în dreapta, față de așezarea actuală a continentelor, în stânga

Cauza pentru care mamiferele vor dispărea de pe Pământ

În plus, dincolo de criza climatică, există un moment inevitabil în care Pământul va ieși din părăsi „zona locuibilă” a Soarelui, ceea ce, în ultimă instanță, va distruge toate formele de viață de pe planetă.

Dar, conform rezultatelor unui nou studiu, publicat în Nature Geoscience, există o veste și mai proastă: existența mamiferelor ar putea fi distrusă mult mai devreme decât se anticipa, din cauza unui proces pe termen lung legat de plăcile tectonice.

Cum știm, suprafața Pământului nu e fixă. Deși modificările au o rată de producere asemănătoare cu cea a creșterii unghiilor umane, continentele se deplasează permanent.

Se estimează că în aproximativ 250 de milioane de ani, majoritatea lor se vor reuni pentru a forma un supercontinent, ce a fost denumit „Pangea Ultima”. Iar acest proces va face din planetă un loc inadecvat vieții mamiferelor.

Dovezile geologice arată că, în ultimii 3,5 miliarde de ani, au existat schimbări majore nivelul presiunii parțiale a dioxidului de carbon (PCO2).

Acest indicator este folosit pentru a măsura cantitatea de dioxid de carbon din sânge, dar este utilizat și în meteorologie pentru a descrie presiunea facționară a gazului în funcție de concentrația sa în atmosferă.

Trebuie știut că, ori de câte ori se formează ori de fragmentează un supercontinent, procesul cauzează cicluri naturale de încălzire și răcire ce schimbă cantitatea de PCO2 din atmosferă.

Acest lucru duce ca o emisie de energie cu 2,5% mai mare decât cea existentă azi care, cuplată cu activitatea tectonică, mai ales cu cu emisiile vulcanice, va conduce la creșterea PCO2 atmosferic.

„Formarea și dezintegrarea acestui supercontinent va duce la sporirea surselor de PCO2, astfel încât, finalmente, viața mamiferelor terestre de pe Pământ va deveni imposibilă din cauza limitelor toleranței lor la căldură, lucru ce se va produce cu miliarde de ani mai devreme decât s-a presupus anterior”, au explicat autorii studiului.

Confor modelului creat de cercetători, schimbările de temperatură din multe zone ale globului vor face ca doar mamiferele migratoare specializate să fie capabile să supraviețuiască în noile condiții de mediu.

Dar chiar și acestea ar putea dispărea ulterior din cauza situației de pe uscat, ce va deveni tot mai mult, un uriaș deșert. Până și dintre animalele ce trăiesc mai mult în subteran, puține vor putea rezista în contextul noii realități climatice.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele