Legătura bizară dintre igiena dentară și demență: ce au descoperit oamenii de știință
Păstrați-vă dinții și gingiile sănătoase, oameni buni, pentru că există un număr tot mai mare de dovezi care arată că sănătatea dentară poate afecta riscul de demență, relatează The Washington Post.
„Oamenii ar trebui să fie cu adevărat conștienți de faptul că sănătatea orală este cu adevărat importantă”, a declarat pentru ziar Anita Visser, profesor de stomatologie geriatrică la Universitatea din Groningen din Olanda.
De exemplu, un studiu din 2017, citat de WaPo, care a implicat aproape 28.000 de oameni din Taiwan, a constatat că apariția unei boli parodontale sau a gingiilor timp de zece ani sau mai mult a crescut riscul de a contracta boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență, cu un factor de 1.7.
De ce trebuie să ne spălăm pe dinți
O metaanaliză din 2022 a 47 de studii pe această temă a constatat, de asemenea, că sănătatea parodontală precară și pierderea dinților au fost asociate cu declinul cognitiv și demența.
În ceea ce privește de ce, cercetările ulterioare au stabilit legături mai tangibile între anumite bacterii bucale și boala Alzheimer. În special, un studiu din 2019 a descoperit că bacteria P. gingivalis, care provoacă boala gingiilor, a apărut în creierul autopsiat al pacienților cu Alzheimer.
În testele pe șoareci, acel studiu a constatat că pătrunderea bacteriei bucale în creier pare să provoace apariția amiloidului β, o peptidă care a fost mult timp considerată centrală pentru boala Alzheimer, precum și agravarea inflamației din creier, despre care se crede că este, de asemenea, legată de boala.
Totuși, ca și boala Alzheimer în sine, detaliile medicale exacte ale legăturii aparente rămân neclare. După cum notează WaPo, pacienților cu demență le este mai greu să țină pasul cu îngrijirea dentară și, prin urmare, igiena orală deficitară poate fi un simptom și nu o cauză. Relația poate fi chiar bidirecțională, sau atât un simptom, cât și o cauză.