Dispare autorizația de construire pentru noi lucrări. Se schimba legea construcțiilor în România
Autorizația de construire sau construcție, după cum îi spun unii, este documentul fundamental pe care trebuie să-l obții în momentul în care ai în plan lucrări la casă sau la apartament. Există însă din ce în ce mai multe situații în care nu mai ai nevoie de documentul cu pricina.
Un nou proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor extinde și mai mult lista lucrărilor ce pot fi executate fără să fie necesară o autorizație de construire. De această dată, se introduce pe listă și efortul de realizare a unor garduri ușoare, fără fundație, pentru delimitarea terenurilor virane.
Se schimbă legea construcțiilor, ce trebuie să știe românii
Proiectul legislativ aflat în dezbatere la Senat își propune să actualizeze Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Conform Avocatnet.ro, se dorește extinderea listei lucrărilor ce pot fi executate fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire.
Punctual, se pot realiza fără autorizație “lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane”. Pe de altă parte, tot ai nevoie de un aviz de amplasare pentru materializarea gardului cu pricina, deci tot nu scapi de un drum la primărie. Partea bună este însă că acesta din urmă se obține semnificativ mai ușor, cu mult mai puțină birocrație.
O obligație nou introdusă prin intermediul acestui proiect vizează modificarea OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. În practică, românii vor fi obligați prin lege să-și împrejmuiască terenurile virane pe care le au în proprietate, dacă acestea sunt situate în intravilanul municipiului.
„În acest moment există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole. Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic. Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul.