24 sept. 2023 | 19:36

Ce efecte are cafeaua asupra sănătăţii inimii tale, de fapt. Descoperirea care schimbă tot ce ştiai despre asta

ACTUALITATE
Ce efecte are cafeaua asupra sănătăţii inimii tale, de fapt. Descoperirea care schimbă tot ce ştiai despre asta

Cafeaua, un ritual de dimineață îndrăgit de milioane de oameni, a fost mult timp subiect de dezbatere când vine vorba de efectele sale asupra sănătății inimii.

De-a lungul anilor, cercetările au variat înainte și înapoi pentru a stabili dacă băutura neagră este o prietenă sau un dușman al sistemului nostru cardiovascular. Dr. J. Michael Gaziano, profesor de medicină la Harvard Medical School, aduce lumină asupra acestui studiuc în continuă evoluție.

În anii 1960, cafeaua a fost considerată un potențial factor de risc pentru boala coronariană. Cu toate acestea, studiile ulterioare au indicat că pericolul real constă în consumul excesiv de cafea, definit de obicei ca mai mult de cinci sau șase căni pe zi. Este important de menționat că persoanele cu un consum atât de mare de cafea au adesea alți factori de stil de viață care diferă semnificativ de cei care se bucură de cantități moderate de cafea.

Principalul suspect din spatele impactului cafelei asupra sănătății inimii a fost întotdeauna cofeina, un stimulent bine-cunoscut. Oamenii s-au întrebat dacă cofeina ar putea declanșa palpitații sau fibrilație atrială, bătăi rapide și neregulate ale inimii.

În mod surprinzător, un studiu din 2019, în colaborare cu dr. Gaziano, a descoperit că băutorii moderați de cafea, cei care se bucură de una până la trei căni pe zi, au un risc mai mic de fibrilație atrială. Cei care au băut mai multă sau mai puțină cafea nu au prezentat nicio diferență semnificativă de risc.

Acest studiu, la fel ca multe din domeniul cercetării dietetice, a fost observațional, bazându-se pe date auto-raportate și pe urmărirea sănătății pe termen lung. Cu toate acestea, un studiu mai nou a adoptat o abordare diferită, măsurând direct efectele pe termen scurt ale consumului de cafea.

O descoperire interesantă a fost că indivizii au avut tendința de a face mai mulți pași în zilele în care consumau cafea, sugerând că cofeina poate îmbunătăți ușor performanța fizică. Pe de altă parte, efectele adverse ale cofeinei asupra somnului sunt bine documentate, iar privarea de somn este din ce în ce mai recunoscută ca un factor de risc pentru sănătatea inimii.

Cum afectează cafeaua starea sănătății inimii

Provocarea constă în echilibrarea beneficiilor potențiale ale activității fizice crescute cu dezavantajele somnului perturbat din cauza consumului de cafea. Dr. Gaziano subliniază că majoritatea oamenilor sunt conștienți de modul în care reacționează personal la cafea și își ajustează aportul în consecință. De exemplu, el însuși se bucură zilnic de o ceașcă de cafea pe jumătate decofeinizată.

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem limitările acestui nou studiu. A inclus doar băutori de cafea relativ tineri și sănătoși, așa că descoperirile sale ar putea să nu fie aplicabile persoanelor mai în vârstă, care sunt mai predispuse la palpitații. În plus, cei care evită complet cafeaua pentru că observă că declanșează palpitații nu au făcut parte din studiu.

Studiul a mai scos la iveală o ușoară creștere a contracțiilor ventriculare premature, tulburări scurte de ritm care pot fi uneori alarmante. Deși acestea sunt de obicei inofensive, persoanele cu afecțiuni cardiace existente ar trebui să-și consulte medicul dacă se confruntă cu ritmuri cardiace neregulate persistente.

Având în vedere cercetările anterioare, impactul cafelei asupra altor riscuri legate de inimă este relativ ușor. Deși cafeaua poate crește temporar tensiunea arterială, ea nu crește probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială, ba poate chiar scădea riscul. Anumite tipuri de cafea nefiltrate pot conține compuși care cresc ușor colesterolul, dar acest efect este probabil nesemnificativ atunci când este cântărit față de restul dietei.

În opinia dr. Gaziano, atunci când se evaluează impactul general al cafelei asupra sănătății cardiovasculare, pare să aibă un efect neutru. Prin urmare, pentru pasionații de cafea, să savureze până la câteva căni pe zi este în general sigur, cu condiția să nu interfereze cu somnul. Mai mult, este recomandabil să limitați adaosul de lapte și zahăr în cafea, deoarece acestea pot introduce grăsimi saturate și calorii în dieta dumneavoastră, arată The Wall Street Journal.