22 sept. 2023 | 14:37

Se schimbă legea nunților. Mirii și organizatorii vor plăti mai mulți bani la stat

ACTUALITATE
Se schimbă legea nunților. Mirii și organizatorii vor plăti mai mulți bani la stat

Executivul intenționează să modifice legea care se referă la încasările în numerar pentru organizatorii de evenimente precum nunți și botezuri și să încaseze 70% din sumele care nu pot fi justificate.

Se reduce suma maximă care poate fi încasată

Printre măsurile fiscale anunțate de Guvern pe 19 septembrie, se regăsește și propunerea de modificare a Legii 70/2015 pentru ajustarea limitelor de plată în numerar. Acestea vor fi reduse semnificativ, de la 10.000 de lei cât reprezintă în prezent, la numai 2.500 de lei, începând din 2025.

Legea actuală prevede posibilitatea organizatorilor de evenimente, cum ar fi nunți și botezuri, să încaseze sume în numerar pentru diferite tranzacții, precum cesiuni de creanțe, împrumuturi sau finanțări, dar și contravaloarea unor bunuri și servicii prestate. Condiția impusă de lege este ca plafonul zilnic să nu depășească 10.000 de lei încasați de la o singură persoană.

Această sumă va fi redusă până la data de 31 decembrie 2024, iar suma maximă pe care organizatorii de evenimente o vor putea încasa va fi redusă la 5.000 de lei.

Limita va fi ajustată încă o dată începând cu 1 ianuarie 2025, când suma maximă admisă va fi de doar 2.500 de lei.

Darul de nuntă, taxat cu 70%

Nici mirii nu vor scăpa de noile măsuri fiscale, din cauza propunerii de impozitare a 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită.

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Ministerul Finanțelor a propus ca de la 1 iulie 2024, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoane fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită, să fie modificată. Astfel, mirii ar putea ajunge în situația de a le cere nuntașilor să vireze darul de nuntă direct în cont, pentru a putea dovedi la ANAF de unde provin banii.