21 sept. 2023 | 16:30

Dorul de cerul întunecat al nopților, noua boală a omenirii. Ce este ”noctalgia” și cum se poate trata

ACTUALITATE
Dorul de cerul întunecat al nopților, noua boală a omenirii. Ce este ”noctalgia” și cum se poate trata

Poate ai observat, mai ales dacă stau într-un oraș mai mare, că cerul nopții a devenit, parcă, tot mai luminos față de perioadele din urmă. Iar acest fenomen se petrece, practic, în toată lumea. Nu e vorba doar de poluarea ce a crescut dramatic în ultimele decenii, ci de numărul uriaș de sateliți ce afectează capacitatea întunericului de a se așterne peste lume, chiar și în zone în care nu există lumini artificiale.

Dorul de cerul întunecat al nopților, noua boală a omenirii

Creșterea într-un ritm mult mai rapid decât cel anticipat a luminilor terestre, dar și spațiale afectează oamenii și sănătatea ecologică. Acest fenomen perturbă ritmurile circadiene ale multor specii de animale, precum păsările migratoare. Dar nu suferă doar biologia.

Cerul nopții are și o latură culturală. Multe practici, tradiții și basme, nu doar religioase, se bazează pe bolta cerească întunecată a nopților. În plus, mulți oameni suferă chiar de un soi de „depresie” din cauza dorului după cerul nopților de altădată și bezna ce exista atunci, străpunsă doar de pălpâirile îndepărtatelor stele și planete ori de lumina Lunii.

În acest context, profesorul Aparna Venkatesan, de la Universitatea din San Francisco și John C. Barentine, de la Dark Sky Consulting, au creat un termen nou pentru a explica sentimentul de „pierdere” al cerului întunecat.

„Noi propunem termenul de „noctalgie” pentru a exprima „mâhnirea” față de pierderea accelerată a felului în care arăta cerul nopții cu care eram obișnuiți, o dispariție resimțită la nivel global și care merită propriul său domeniu de studiu în „nyctologie”, au scris autorii într-o e-scrisoare adresată publicației Journal Science.

„Acest lucru reprezintă mult mai mult decât simpla pierdere a unui mediu familiar: suntem martori, de fapt, ai dispariției unei moșteniri, a unei identități și tradiții de milenii, dar și a capacității noastre de a mai practica obiceiuri tradiționale bazate pe integritatea ecologică a ceea ce denumim „acasă””.

Ce este ”noctalgia” și cum se poate trata

Autorii leagă noctalgia de alți factori de stres ce afectează populația la nivel global, de la efectele pandemiei de Covid, până la criza climatică. Ei subliniază și faptul că anumite comunități specifice și segmente de populație sunt mai afectate decât altele de acest fenomen.

Prin urmare, avem acum „noctalgia” pentru a defini sentimentul specific de pierdere a cerului întunecat al nopții. Soluția nu este una dificilă, dar implică multă voință politică. Există multe căi prin care poate fi redusă „poluarea luminoasă”.

Dar spațiul este o altă poveste. Lansarea megaconstelației de sateliți Starlink ai SpaceX a triplat numărul de sateliți aflați în spațiu.

Compania lui Elon Musk are tot dreptul să facă acest lucru, mai ales că reglementările internaționale din domeniu, existente din anii 60, nu au mai fost actualizate. Dar, cu toate astea, aceste obiecte spațiale aduc poluarea luminoasă chiar în locuri unde nu există lumini artificiale.

„Unii dintre următorii pași pentru soluționarea problemei ar putea fi: extinderea și coordonarea globală a politicilor internaționale legate de cer și spațiu, desemnarea cerului ca parte a moștenirii culturale intangibile a umanității de către ONU și actualizarea limbajului asociat cu legislația protecției Pământului și cu „Drepturile Naturii”, au mai menționat cercetătorii.

Rămâne de văzut dacă ne vom mai recupera vreodată cerul înstelat de deasupra noastră, așa cum era el pe vremea copilăriei și tinereții multora dintre noi.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele