20 sept. 2023 | 09:27

Se schimbă legea pentru căminele de îngrijire a vârstnicilor. Ce se va întâmpla cu profitul lor

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru căminele de îngrijire a vârstnicilor. Ce se va întâmpla cu profitul lor

Cei care se ocupă de administrarea căminelor de îngrijire a vârstnicilor sunt vizați de o schimbare importantă pregătită de Ministerul Muncii. Modificarea îi lasă fără aproape tot profitul.

Modificare legislativă pentru cămine

Conform ministerului Muncii, care a pus în transparență publică modificările legislative în perioada 8-17 septembrie, unul dintre articole vizează o schimbare a legii asistenței sociale 292/2011.

În expunerea de motive a proiectului este menționată și revizuirea criteriilor de acreditare a persoanelor juridice care doresc să obțină calitatea de furnizori de servicii sociale, vizând mai ales interzicerea prestării serviciilor sociale de către operatorii economici cu scop lucrativ, cu excepția celor care sunt întreprindere socială.

„Art. 37. (1) Furnizorii de servicii sociale sunt:

a) persoane juridice de drept public, care au atribuţii stabilite prin lege privind acordarea serviciilor sociale;
b) persoane fizice sau juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, care au prevăzute în actul de înfiinţare/statut acordarea de servicii sociale așa cum sunt clasificate în Nomenclatorul serviciilor sociale;

(2) Furnizorii de servicii sociale prevăzuți la alin.(1) pot fi:

a) serviciile publice de asistență socială cu personalitate juridică;
b) unitatea administrativ-teritorială, prin primărie, pentru serviciile publice de asistență socială organizate ca un compartiment funcțional în aparatul de specialitate al primarului;
c) asociațiile de dezvoltare intercomunitară înființate de mai multe unități administrativ teritoriale în vederea furnizării în comun a serviciilor publice de asistență socială și/sau a serviciilor sociale;
d) structuri specializate ale administrației publice centrale;
e) asociațiile, fundațiile și federațiile;
f) cultele recunoscute în România;
g) formele de exercitare independentă, în condiții de liberă practică, ale profesiei de asistent social, prevăzute la art.9 din Legea nr.466/2004 privind Statutul asistentului social, cu modificările și completările ulterioare;
h) persoanele fizice autorizate în condiţiile legii;
i) întreprinderile sociale atestate în baza prevederilor art.8 alin.(1) din Legea nr.219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Toți furnizorii de servicii sociale, atât publici cât și privați, sunt obligați să respecte prevederile legislative, aplicabile serviciilor sociale furnizate.”, arată proiectul.

Ce se va întâmpla cu profitul centrelor pentru vârstnici

Surse din ministerul Muncii citate de economedia.ro au explicat că modificările din lege nu duc la închiderea societăților respective, ci sunt prevederi din legea 219/2015 referitoare la economia socială ce sunt acum transpuse și în altă lege.

Conform acestora, intenția este de a fi introdusă o normă tranzitorie pentru ca licențele în vigoare să continue până la data expirării. Ulterior, își pot schimba forma de organizare din societăți comerciale în întreprinderi sociale.

Pentru întreprinderile sociale, legea impune ca 90% din profit să fie reinvestit în scopul dezvoltării serviciului social, în contextul în care activitatea nu este neapărat o afacere, ci primează grija față de ceilalți.

Reprezentanții unor societăți comerciale, nemulțumiți

Un reprezentant al unei societăți comerciale ce administrează un cămin pentru persoane vârstnice cu 17 beneficiari este nemulțumit de modificarea legislativă. Acesta susține că în urma acestei schimbări nu va mai putea oferi servicii sociale nicio societate comercială din România care dorește să obțină profit.

Potrivit datelor din Registrul electronic unic al serviciilor sociale, la data de 6 septembrie erau în țară: 3.788 de furnizori de servicii sociale acreditați, dintre care furnizori publici 1.535, respectiv 2.253 furnizori privați (1.666 organizații neguvernamentale; 165 de culte recunoscute de lege; 422 operatori economici cu scop lucrativ, în condiții speciale, prevăzute de lege).

În cele 402 cămine de bătrâni ale Asociațiilor și Fundațiilor sunt 15.788 de locuri, cele 225 de societăți comerciale au 10.107 locuri, în timp ce în cele 120 cămine publice sunt 1.076 de locuri.

În perioada următoare, proiectul de lege va fi dezbătut public, iar în urma includerii modificărilor ce ar putea fi făcute, documentul va ajunge în ședința de guvern, cu avizele necesare și de la celelalte instituții.