20 sept. 2023 | 07:29

Pensiile speciale, pe agenda Guvernului, din nou. Anunțul oficial pentru românii ”privilegiați”

ACTUALITATE
Pensiile speciale, pe agenda Guvernului, din nou. Anunțul oficial pentru românii ”privilegiați”

România riscă să piardă miliarde de euro sub formă de fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale în viitorul foarte apropiat. Din păcate, cel puțin până acum, autoritățile de la București nu au fost foarte eficiente în acest sens.

În aceeași zi în care Codul Fiscal a suferit modificări semnificative, prin publicarea în transparență decizională, ministrul Finanțelor a oferit detalii suplimentare despre modul în care vede el tema privilegiaților cu pensii de serviciu. În cazul în care nu era evident pentru cineva, oficialul a atras atenția asupra faptului că vorbim de o reformă ”extrem de complexă”. Mai mult decât atât, situația nu se va rezolva foarte ușor și va implica o serie stufoasă de negocieri cu Comisia Europeană.

Reforma pensiilor de serviciu, ”de pe-o zi pe alta”

Încercând probabil să ofere un avertisment celor care sperau că vom vedea o soluție finală pentru pensiile de serviciu în acest an, Marcel Boloș pare să fi spulberat orice mit în acest sens când a afirmat că o astfel de reformă nu se poate implementa ”de pe-o zi pe alta”. Pe de altă parte, de reforma pensiilor speciale depinde cererea de plată numărul trei din PNRR.

„Acum eu știu că este o problemă pe care noi trebuie să o rezolvăm pentru că altfel cererea de plată numărul trei, din Planul Național de Redresare și Reziliență… (…)

Cred că o astfel de reformă, cum este cea a pensiilor speciale, este una care este extrem de complexă și necesită timp în negocierea cu Comisia Europeană”, a mai precizat marţi, 19 septembrie, ministrul Marcel Boloş.

Riscul major, dincolo de Curtea Constituțională a României, ține de faptul că există posibilitatea unei noi probleme pe termen lung, dacă nu se gestionează corect.

„Eu cred că au fost variante de lucru, cunoscând mecanismul de negociere și efortul pe care l-a depus Ministerul Muncii. Au fost variante de lucru care sunt firești în procesul acesta de discuții care există cu Comisia. (…)

Da, eu cred că problema de deficit bugetar se judecă la sfârșitul anului și începând de anul viitor avem de făcut un buget care nu vrem să mai repetăm istoria a unui deficit pe care nu îl putem ține sub control, că să nu uităm”, a declarat şeful de la Ministerul Finanţelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele