18 sept. 2023 | 13:02

Marele dezmăț pe bani publici continuă: politicienii n-au învățat nimic din criza 2008, ne vor arunca iar în sărăcie

ACTUALITATE
Marele dezmăț pe bani publici continuă: politicienii n-au învățat nimic din criza 2008, ne vor arunca iar în sărăcie

Criza din 2008 este, după cea din 1933, cel mai dificil moment economic trăit de omenire, iar în condițiile actuale riscăm să revenim la el, destul de curând, din cauză că lecțiile dure anterioare au fost pur și simplu date uitării.

Deși nu a trecut mult timp de la precedenta mare criză economică, politicienii și șefii noștri de instituții financiare par să fi uitat complet ce învățaseră atunci.

Ani de zile, cu toții am fost nevoiți să strângem cureaua, iar statul deprinsese tainele economisirii banului public, fiindcă altfel îl păștea colapsul.

Din nefericire, natura umană a învins și imediat cum au apărut primele semne de redresare economică, am început din nou să aruncăm cu bani publici în stânga și-n dreapta.

România a ajuns să fie deținătoarea unui record trist și alarmant. Avem una dintre cele mai scumpe administrații publice din întreaga Uniune Europeană. Aproape 2 din 10 români lucrează la stat, iar în multe comune din țară singurii angajați cu carte de muncă sunt cei din primărie sau de pe la alte instituții publice locale. Numeroase localități nu se pot întreține singure și reprezintă doar niște căpușe abonate la banii publici.

Românii au memorie scurtă și uită cât de greu trăiau în criza din 2008. În 2024 am putea ajunge iar acolo

Majoritatea banilor colectați de la românii care muncesc și plătesc taxe, impozite și alte numeroase contribuții, ajung să fie cheltuiți pe pensii și salarii, pe sporuri inexplicabile, investițiile fiind lăsate în plan secund.

Ne mișcăm în ritm de melc atunci când vine vorba despre absorbția fondurilor europene și în puține cazuri în ultimele mai bine de trei decenii am reușit să mai mișcăm ceva pe această zonă, deși potențialul ar fi uriaș. Nu avem interes sau capacitate?

Din nefericire, astăzi ne paște un nou moment similar celui din 2008, și e previzibil să credem că nu suntem pregătiți, ba chiar că suntem poate mai nepregătiți decât eram atunci.

Cu adevărat îngrijorătoare e perspectiva anului 2024, an electoral, în care e foarte puțin probabil ca vreun decident să-și asume măsuri nepopuliste (dar imperios necesare), care să aducă o reală economie bugetului de stat.