15 sept. 2023 | 15:04

De când poartă oamenii pijamale noaptea. Legătura neașteptată cu bombardamentele din Primul Război Mondial

ACTUALITATE
De când poartă oamenii pijamale noaptea. Legătura neașteptată cu bombardamentele din Primul Război Mondial

Pentru o mare parte din istorie, există puține dovezi că oamenii au purtat haine speciale pentru noapte. Celebrele pijamale sunt o modă ce a apărut mult mai aproape de vremurile noastre decât ai fi crezut. Iar „explozia” purtării lor se leagă, în mod paradoxal, de bombardamentele din timpul Primului Război Mondial.

De când poartă oamenii pijamale noaptea

Pijamalele par să existe în viața noastră dintotdeauna. De diferite modele, culori și materiale, ele au ajuns să fie purtate chiar și ca ținută de stradă, lucru ce a determinat autoritățile din unele țări să în mod expres, pentru a descuraja această ținută în spațiile publice.

Deși istoria lor este una veche, obiceiul de a le purta drept haine speciale pentru somnul de noapte este mult mai recent decât s-ar putea crede.

E drept, conceptul de „cămașă de noapte” este menționat cel puțin de la 1530, când lingvistul francez John Palsgrave scria că „hainele curte și pantalonii strâmți sunt o mare ofensă pentru scriitorii mai în vârstă obișnuiți cu cămășile de noapte lungi”.

Totuși, nu e clar dacă Palsgrave se referea specific la îmbrăcămintea pentru noapte sau mai degrabă la cea purtată în casă ori în jurul ei.

În secolul al XIX-lea, această ținută a devenit mai folosită ca haine de noapte, devenind, totodată, și mai rafinată. Și asta, mai ales datorită influențelor indiene și persane din timpul domniei Reginei Victoria a Marii Britanii. Occidentul a început să poarte ținute pentru noapte ce aduceau mai mult cu imagini din „O mie și una de nopți”.

De când poartă oamenii pijamale noaptea. Legătura neașteptată cu bombardamentele din Primul Război Mondial

Un Zeppelin german doborât de britanici în timpul Primului Război Mondial

Legătura neașteptată cu bombardamentele din Primul Război Mondial

De aici a rezultat și termenul de pijama (pajamas sau pyjamas, în engleză), ce a provenit de la „pae jama”/„pai jama”, ce desemna un tip de pantaloni largi purtați în Orientul Mijlociu și sudul Asiei, ce erau legați cu un cordon.

Totuși, această modă nu a devenit populară până la începutul anilor 1900. Iar ceea ce a făcut ca vânzările și purtarea lor să înregistreze un adevărat boom au fost tocmai raidurile aeriene de bombardament din timpul Primului Război Mondial.

Începând cu ianuarie 1915 și până în 1918, la finalul conflagrației, germanii au efectuat peste 50 de asemenea raiduri deasupra Marii Britanii, bombardând diverse ținte cu ajutorul Zeppelinelor, faimoasele dirijabile ale vremii.

„Înainte de intrarea în secolul al XX-lea, atât bărbații, cât și femeile purtau mai ales cămăși de noapte, așa că inclusiv pijamalele pentru bărbați erau ceva nou în jurul anului 1900”, a explicat Lucy Whitmore, autoarea unei teze de doctorat despre îmbrăcămintea din Primul Război Mondial, pentru BBC.

Când Zeppelinele au început să bombardeze, acest lucru s-a schimbat total.

„Magazinele au început să sugereze că femeile ar trebui să poarte ținute de noapte mai practice, pentru a putea să fugă din pat și din casă în timpul nopții, în caz de bombardamente – ori măcar să arate cât mai prezentabile dacă sunt nevoite să apeleze la ajutorul vecinilor în miez de noapte”, a adăugat Whitmore.

Dincolo de look-ul mai prezentabil, buzunarele atașate pijamalelor erau foarte practice în situații de urgență. „Costumele de dormit” – un fel de salopete, dar mai puțin confortabile – erau, de asemenea, recomandate pentru a fi purtate în acele timpuri în care nu se știa când poate urma un nou bombardament, dar acestea n-au „prins” la public.

Astfel, până la finalul războiului, în noiembrie 1918, circa o treime dintre femeile britanice purtau pijamale de noapte când se culcau, renunțând la tradiționala cămasă lungă de noapte. Pijamalele au tot crescut în popularitate de atunci, fiind purtate, însă, pentru confortul oferit decât de teama unui posibil raid aerian.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele