15 sept. 2023 | 13:03

Afacerea ce a intrat în colaps în Europa din cauza importurilor chinezești. „Suntem la marginea falimentului”

ACTUALITATE
Afacerea ce a intrat în colaps în Europa din cauza importurilor chinezești. „Suntem la marginea falimentului”

O afacere a intrat în colaps în Europa, din cauza importurilor din China. Mai multe companii au avertizat că dacă situația va continua, Uniunea Europeană va dezvolta o dependență față de această țară similară cu cea pentru gazele rusești.

Afacerea ce a intrat în colaps la nivel european

Mai exact, producătorii de panouri fotovoltaice de la nivel european au reclamat faptul că prețurile acestora au scăzut cu 25%, din cauza importurilor din China.

Patronatul companiilor din industria fotovoltaicelor, SolarPower Europe, i-a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care a precizat că stocurile mari și concurența producătorilor chinezi au forțat o ieftinire de 25% a prețurilor acestora, de la începutul anului.

„Acest lucru creează riscuri concrete pentru companii să intre în insolvență, deoarece stocurile, semnificative, vor trebui devalorizate”, arată scrisoarea.

Un producător de componente pentru celulele solare, Norwegian Crystals, a depus cerere de insolvență luna trecută, iar o altă companie solară norvegiană, Norsun, și-a suspendat producția până la finalul acestui an.

Măsurile luate de Comisia Europeană

Conform SolarPower Europe, costul de fabricație a unui modul solar în Europa este mai mult decât dublu față de prețul spot curent, iar Uniunea Europeană, care speră să ajungă la o cotă de 45% energie verde până în anul 2030, riscă să dezvolte o dependență de China asemănătoare cu cea pentru gazul rusesc.

Comisia Europeană a luat deja măsuri într-o încercare de a combate concurența neloială făcută de chinezi, aplicând tarife la import. În urmă cu 11 ani, Beijingul a acordat subvenții masive pentru industria sa de fotovoltaice.

Însă, în anul 2018, aceste tarife au fost suspendate pentru a stimula investițiile în capacități de producție de energie regenerabilă.

Piața europeană a fotovoltaicelor a crescut de la 6 miliarde de euro, în 2016, la peste 25 de miliarde de euro, anul trecut. Stocurile de panouri fotovoltaice produse în China acoperă cererea europeană pentru doi ani.

Reprezentanții industriei eoliene au făcut la rândul lor apeluri similare la Bruxelles. Directorii fabricilor europene de baterii pentru mașinile electrice au avertizat și ei că, în prezent, China investește în capacități de producție ce depășesc cu mult nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă.