15 sept. 2023 | 07:55

Avertismentul dimineții de la ANAF, toți românii trebuie să știe. Așa se îmbogățesc unii pe spatele altora în România

ACTUALITATE
Avertismentul dimineții de la ANAF, toți românii trebuie să știe. Așa se îmbogățesc unii pe spatele altora în România

Firmele de transport raportează comenzile la ANAF pentru a contracara evaziunea fiscală din sectorul comerțului online, în special practicată de către persoane fizice, pe diverse platforme de vânzare care activează în România.

Cu toate acestea, autoritățile fiscale românești au identificat cazuri în care evazioniștii au recurs chiar la furtul de identitate pentru a evita să fie raportați de către transportatori.

ANAF a prezentat recent „principalele deficiențe” pe care le-a identificat în urma inspecțiilor efectuate în primele 6 luni ale anului 2023.

Printre acestea se numără și situațiile în care „contribuabilii nu au înregistrat în documentația lor contabilă sau în alte înscrisuri legale operațiunile comerciale desfășurate sau veniturile obținute, în scopul evitării plății obligațiilor fiscale”.

Aici, Fiscul face referire și la persoanele fizice care câștigă bani prin vânzarea diverselor produse pe internet, folosind site-uri de anunțuri sau platforme de comerț electronic și încasând plăți în numerar la momentul livrării.

Anunțul ANAF care îi vizează pe toți românii care fac comerț online

Pentru a evita să fie raportați de către transportatori la ANAF, unii dintre evazioniști au încheiat contracte cu companiile de transport în numele unor cetățeni români fără nicio legătură cu respectivele afaceri.

„Persoane fizice au realizat de-a lungul mai multor ani (perioade fiscale) activități comerciale, respectiv livrări prin intermediul unor site-uri și societăți care prestează servicii de curierat, fără a-și îndeplini obligațiile declarative. Reconstituirea activității acestora s-a realizat pe baza informațiilor/datelor disponibile inclusiv a celor furnizate către ANAF.

În multe cazuri instrumentate, contribuabilii au ales să își corecteze situația fiscală, însă au fost și cazuri în care s-a constatat uzitarea furturilor de identitate, respectiv încheierea de contracte de prestări servicii cu firmele de curierat, în numele unor persoane care nu au cunostințe despre activitatea derulată în numele lor, cu scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

În toate situațiile în care Direcția Generală Antifraudă Fiscală a identificat persoane care au obținut venituri din activități derulate în mediul online și au avut un comportament fiscal inadecvat, s-a pus accent în primul rând pe creșterea gradului de conformare voluntară, unii dintre contribuabili fiind notificați în legătură cu situația constatată și demersurile necesare pentru confomare (depunerea declarațiilor fiscale).

Pentru alți contribuabili au fost demarate verificări (controale antifraudă și / sau verificări documentare) în timpul cărora unii și-au depus declarațiile fiscale, iar pentru alții au fost emise decizii de impunere. În situația în care a fost constatată crearea de circuite evazioniste, de eludare a plății taxelor și impozitelor, au fost sesizate organele de urmărire penală în legătură cu aceste aspecte”, se arată într-o declarație emisă de ANAF, potrivit Startup Cafe.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele