Criza banilor scumpi nu s-a terminat, ci de-abia acum începe
Pe măsură ce intrăm în toamnă și ne îndreptăm către sezonul rece, pare să înghețe optimismul economiștilor cu privire la finanțele europene.
Conform celor mai recente cifre, mai multe monede din Europa se confruntă cu semne de slăbiciune și chiar au început să se devalorizeze. De exemplu, moneda poloneză s-a depreciat cu 0,7% în raport cu euro.
Semnalele nu sunt deloc pozitive nici pentru moneda noastră națională, leul. Economiștii anticipează că leul se va devaloriza destul de puternic față de euro, în următoarele luni și a mai rămas doar foarte puțin timp până când vom plăti mai bine de 5 lei pentru un singur euro.
CFA România transmite că valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.
Banii vor rămâne scumpi, creditele greu de luat: economiștii văd noi pericole la orizont
Mai mult decât atât, euro însuși pare să aibă probleme serioase. Se pare că euro e pe punctul să închidă cea de-a opta săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul.
Ce să înțelegem de aici? E tot mai evident faptul că Statele Unite ale Americii își consolidează economia și se redresează după criza sanitară și cea inflaționistă, în timp ce situația pe continentul nostru stă cu totul invers. Avem o serie de crize în plină desfășurare, iar recesiunea ar fi la doar un pas de zona euro. Mai mult, cea mai puternică economie a UE și zonei euro, Germania, e și ea foarte aproape de a intra în recesiune. Aceste probleme economice se reflectă în puterea euro și a dolarului, din nefericire pentru noi.
„Economia zonei euro se va îndrepta probabil și mai mult spre teritoriul contracției în lunile următoare, deoarece sectorul serviciilor continuă să piardă din avânt”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
Ce înseamnă aceste devalorizări? Din nefericire, e posibil ca băncile centrale să își mențină în continuare politica agresivă pe piața monetară. Eventualele planuri de relaxare a politicii monetare ar putea fi anulate sau măcar amânate de devalorizările de pe piața monetară.
Ca români, am putea vedea cum Banca Națională nu mai relaxează politica monetară, adică menține dobânda-cheie ridicată. Practic, Mugur Isărescu alături de alți experți din BNR pot decide să amâne planurile de relaxare a politicii monetare, date fiind noile condiții economice.
Practic, va trebui să ne obișnuim să trăim în continuare cu dobânzi mari la credite, dar și cu multe condiții mai dure de finanțare, pentru populația și firmele care doresc să se împrumute de acum încolo.